Как да напълним възглавница, за да е полезна и здравословна?

2500
Как да напълним възглавница, за да е полезна и здравословна?

Правилният избор на възглавница гарантира добър сън, а оттам и здраве. Висококачествените изделия, изработени от съвременни материали, не само поддържат главата, но и осигуряват анатомично правилното разположение на шийните прешлени. Добре подбраният модел на възглавница допринася за добрата почивка. Ако обаче е подбрана неуспешно, тогава може да се появи главоболие, дискомфорт в мускулите на гърба и врата. Когато решавате с какво да напълните една възглавница е важно да знаете, че пълнителите по своята текстура са меки, твърди и комбинирани. Съставът им може да бъде естествен и изкуствен.

Естествените пълнежни материали включват: вата, вълна, пера, пух, ароматни и лечебни билки, растителни люспи, гарнитури от трикотаж и памучни тъкани, морски водорасли. Сред положителните свойства на естествените пълнители едно от най-важните е тяхната екологичност. Недостатъкът е, че такива продукти може да причинят алергии.

Спане с възглавница между краката - полезно ли е?

Синтетичните материали за пълнеж включват следните: холофибър - нетъкан, порест материал, изработен от усукани влакна; синтепон - универсален изкуствен отоплител; полистирол - лека, ефирна, гранулирана структура с водоотблъскващ ефект; синтепух - изкуствен заместител на птичи пух; силиконовите топчета - имат масажен ефект; струтофибър - нетъкана структура, наподобяваща вълна; комфортел - топчета от синтетични влакна. Използването на синтетични материали за пълнеж е по-често от употребата на естествените.Цената на такива пълнежи е по-ниска, а поддръжката - по-лесна.

Необичайни пълнежи. Качеството на съня зависи до голяма степен от това с какво е напълнена възглавницата. В допълнение към обичайните пълнежи има и оригинални идеи.

- Люспи. Спането на растителни люспи отпуска шийните прешлени. Нормализира кръвното налягане и кръвообращението. Но такъв пълнеж е доста тежък.

- Парчета естествена кожа. Ако имате старо кожено палто, то може да се използва, след като го нарежете на парчета.

Три стъпки как да изберете вашата възглавница

- Ароматни билки. Такъв пълнеж на възглавниците насърчава здравия сън и има лечебен ефект.

- Морска трева. Недостатъкът на този пълнеж е, че бързо губи формата си.

- Иглички и шишарки от хвойна. Има антистресов ефект.

- Камилска или овча вълна. Има лечебно свойство, но трайността й е не повече от шест месеца.

Такива пълнежи за възглавници са евтини, но когато се обръщате върху тях, издават необичайни звуци.

Ортопедични модели. В ортопедичната възглавница пълнителят е по-твърд. Тя има анатомична форма. Показания за употреба на такава възглавница: остеохондроза, радикулит, главоболие, ставни заболявания.

Подходящи за пълнеж на възглавници с анатомичен ефект са изкуствен латекс и пенополистирол. Пълнежът на изделия с ортопедични свойства има мемори-ефект („запомнящ ефект“) и винаги приема желаната форма. За да бъде сънят ви пълноценен, преди да купите възглавница, винаги е необходимо да разберете от продавача с какво е напълнена.

Как се пере възглавница – всичко, което трябва да знаете

Техника на пълнене. Преди да напълните възглавницата, трябва да вземете решение за материала. Не можете да използвате памучна вата, тя бързо се уплътнява и изделието ще загуби формата си. Когато пълните възглавница за диван, синтепонът е най-подходящ. Той е евтин и лесен за използване. Можете да използвате синтепух, тъй като е еластичен и не се уплътнява. Дунапренът е подходящ за пълнеж на декоративни възглавници. Такива пълнители са хипоалергенни, дълготрайни са и не увреждат здравето.

За изготвяне на възглавница, освен материала за пълнеж, ще ви трябват още: плат за калъфката, голяма ножица, хартия за шаблони на кройката, креда за кройки, линия, декоративни елементи.

В ушитата калъфка трябва да поставите пълнежа. Започвате от ъглите, като постепенно се придвижвате към средата. Това се прави, за да се гарантира, че възглавницата е напълнена равномерно и плътно. Ако останат празнини, тогава възглавницата ще се събере в единия ъгъл. След напълването тя може да бъде декорирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com