Как да научим детето да отговаря на името си?

18195
Как да научим детето да отговаря на името си?
Снимка: iStock/Guliver

Много родители се притесняват, когато детето им не отговаря по име. Това е един от първите симптоми на забавено развитие, включително аутизъм.

Ако детето не отговаря на името си, това не означава, че има аутизъм, но това е сериозна причина да се прегледа за евентуално забавяне на умственото или говорното развитие. По-долу са дадени стъпки, които родителите могат да използват, за да научат детето си да отговаря на името си.

Реакция в изолирана среда

На първо място, трябва да научим детето да отговаря на името в среда, в която на практика няма нищо, което да го разсейва. За да направите това, трябва да изберете място, където няма нищо забавно за детето. Може би това е кухненска маса или стая, където няма играчки и нищо не се случва.

Седнете до детето си. Подгответе някаква награда за детето предварително, като играчка, лакомство или прегръдка и гъделичкане, ако детето ви се радва.

Изчакайте детето да се обърне и да каже името си. Ако то ви погледне, наградете го с планирана награда. Ако не ви поглежда, кажете името му по-силно, придружено от някакъв допълнителен шум, като шумолене на хартия или тропане по масата. Правете това, докато детето не ви погледне. Наградете го. Всеки път, когато го награждавате, хвалете го!

Продължете тези дейности, докато детето ви погледне в отговор на името си около 80% от времето. След това можете да преминете към следващата стъпка. Не забравяйте, че тези сесии трябва да са чести, но кратки. Детето бързо ще се умори да се обръща към вас, така че се опитайте да не прекалявате.

Ето защо децата трябва да ядат орехи

Реакция в структурирана среда

Сега, когато детето се е научило да отговаря на името, когато няма нищо, което да го разсейва, е важно постепенно да добавяте разсейващи фактори и да видите дали умението му продължава.

Седнете до детето си, където то или тя ще бъде разсеяно. Например в стаята за играчки или пред телевизора. Повторете същата дейност, както в предишната стъпка, когато кажете името му и го наградете, че ви е погледнало. Ако то не ви гледа, кажете името му по-силно и го наградете, ако ви погледне. Ако то все още не ви поглежда, кажете името му отново по-силно и направете нещо, за да привлечете вниманието му. След това го наградете, когато ви погледне. Сега, когато има повече разсейващи фактори, тази задача може да стане по-трудна за него.

Продължавайте да правите това, докато бебето не ви гледа поне 80% от времето. Можете да преминете към следващата стъпка само когато вече не трябва да размахвате ръце или да вдигате шум, за да привлечете вниманието на детето.

Лекар каза коя е най-добрата възраст за раждане на дете

Реакция в неструктурирана среда

След като детето се научи да отговаря на името си, когато седи до вас, трябва да го научим да прави това във всяка ситуация.

Изчакайте, докато детето се съсредоточи върху нещо, като любима играчка или гледане на книга. Застанете относително близо до детето и кажете името му. Спрете, докато то ви погледне. Ако го направи, тогава го похвалете и наградете. Ако то не ви гледа, променете силата на гласа и поведението си, за да привлечете вниманието му.

С напредването на детето започнете да го наричате по име от все по-голямо разстояние. В крайна сметка детето трябва да отговори, дори ако сте му се обадили от другата стая.

Продължавайте да работите върху това умение на различни места и с различни хора, които ще викат името на детето, докато детето отговори на името в повечето случаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com