Как да поддържаме кожата си подхранена, когато температурите паднат?

813
Как да поддържаме кожата си подхранена, когато температурите паднат?
Снимка: iStock/Guliver

Може би сте забелязали, че по това време на годината, а именно през зимните месеци, е по-вероятно да се появи суха кожа в сравнение с топлите месеци. Дори хора, които по принцип имат еластична и мека кожа, могат да страдат от суха кожа през зимата. Основната причина за по-сухата кожа по това време на годината при хора, които обикновено не страдат от нея, е промяната във влажността, тъй като студеният въздух не може да пренася толкова влага, колкото топлият. Студената среда може да изсуши кожата, но ако добавим и използването на повече топлина, кожата ви ще стане по-суха и люспеста.

Това са идеалните храни за вас, ако имате суха кожа

Въпреки че горещите душове и вани могат да изглеждат приветливи през зимните месеци, най-добре е да се избягват. Специалисти споделят, че горещите душове могат да изложат на риск естествената бариера на кожата, което я прави по-уязвима към кожни раздразнения, топлинни обриви и по-суха кожа след душ. Важно е след всяко екстремно излагане на студ или топлина да възстановите влагата в кожата. За тази цел може да използвате овлажняващ крем за чувствителна кожа, който ще помогне за намаляване на зачервяването и възпалението на кожата. 

Суха кожа и напукани пети - какво ги причинява

Въпреки че сте поставили радиатори, електрически одеяла или вентилаторни отоплителни уреди в дома си, тъй като въздухът е по-сух, не добавяте влага в околната среда, която е необходима за поддържане на баланса на кожата и за предотвратяване на по-нататъшното ѝ изсушаване. Вместо това добавете овлажнител или дори поставете купички с вода до радиатора или прозореца, за да освободите влагата обратно във въздуха. Това е особено полезно през нощта, когато спите от шест до осем часа и стаята ви вероятно е най-гореща, тъй като отоплението е включено известно време преди да заспите. 

Суха кожа през зимата: Eто как да се справите с нея

Дори начинът ви на хранене може да повлияе на кожата. Може би не се замисляте над тези неща, но през зимата диетата ни е по-малко богата на влага, докато през лятото жадуваме за хидратация и сме склонни да ядем повече плодове и да пием повече вода, за да компенсираме загубата на вода. Когато обаче се замислите за зимното си меню, то е по-сухо и дехидратиращо. Поради празниците като Бъдни вечер, Коледа и Нова година, вероятно е да се консумира повече алкохол, който както знаете дехидратира тялото. Пълнените чушки с ориз и сушени плодове също не са аналог на сочната диня, която похапвате лятото. Всички тези елементи в диетата ни могат да допринесат за по-суха кожа.

Правилната грижа за кожата през зимата

Носенето на дълги ръкави и слоеве през зимата, между активното облекло и трикотажните изделия, създава бариера за задържане на влагата и следователно може да бъде изсушаващо за кожата. Начинът за предотвратяване е да се поддържате сухи. Не се задържайте в мокри или изпотени дрехи. Когато спортувате, носете добре прилягащи, отвеждащи влагата дрехи; по-малко винаги е по-добре. Отговорът: Разгледайте вариантите на компресионни дрехи, носени от професионалните колоездачи.

И накрая, експерти съветват да използвате SPF през зимните месеци: "Едно от най-важните правила за грижа за кожата е SPF, а през зимата не е по-различно. Често има много дни със синьо небе и въпреки студа UV лъчите са все още активни и е необходимо да се носят не само за предпазване на кожата от преждевременно стареене, но и за поддържане на хидратацията ѝ през целия ден."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни
Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Бог извикал всички хора и на всеки човек връчил кръст, който той трябва да носи до последния си дъх. Посочил им пътя на живота и благословил да вървят...