Как да предпазим емайла на зъбите

2958
Как да предпазим емайла на зъбите
Снимка: https://www.marinovadental.com/

Какво представлява емайла на зъбите? Емайлът всъщност е една от главните тъкани в състава на нашите зъби. Той е тази твърда, видима, външна обвивка на зъба, която се състои от 96% минерали и 4% вода и органични вещества. Неговата цел е да предпази зъбите от механично изтриване в следствие на неправилно хранене (дъвчене), наранявания, както и да предпази от проникване на бактерии дълбоко в зъбната тъкан.
Чувствителността на зъбите към студени или топли храни и напитки, идва именно от емайла, който в някои от случаите бива износен поради недобрите навици по отношение на устната хигиена.  Тази чувствителност се дължи на микроскопични пукнатини или дупчици в емайла на зъбите, които причиняват дискомфорт или болка. Как да предпазим зъбите си?
Първо трябва  да сме наясно, че с времето емайла на зъбите така или иначе се износва. За по-бързото износване на емайла допринасят лошите навици по отношение на устната хигиена, прекомерното триене на зъбите, оказване напрежение на зъбите, корозия или невнимателното сдъвкване на твърдите храни. Какво е нужно да знаем?

1. Промяна в хранителните навици
Някои храни и напитки, съдържат наистина доста високи нива на киселинност и биха могли да предизвикат увреждане на емайла на зъбите. Например кафе, вино, газирани напитки, цитрусови плодове, домати, шоколадови изделия и т.н. . И все пак, ако не можете да се откажете от любимите си  плодови сокове например, можете спокойно да ги консумирате със сламка. Така ще намалите възможността за досег между киселинните храни и емайла на зъбите ви.
Препоръчва се и минималната консумация на захари и захарни изделия. Захарта е известна с това, че повишава киселинността в тялото и определено създава условия за увреждането на емайла на зъбите.

2. Промяна в хигиенните навици
Колкото и странно да звучи, прекомерното четкане на зъбите също може да увреди емайла. Дългото и твърде агресивно почистване на зъбите, причинява механично увреждане и износване на зъбния емайл, което в дългосрочен план би могло да постави зъбите в сериозен риск. Техниката за почистване е от значение. Забележите ли, че влакната на четката ви за зъби се огъват, то това е ясен знак, че натискате прекалено много, а подобни действия биха увредили както зъбите, така и вашите венци. Една от най-подходящите техники за почистване на зъбите, е да въртите четката за зъби само в кръг. По този начин щадите максимално емайла на зъбите и същевременно намалявате и отлагането на зъбен камък.
Изборът на четка за зъби, също е от огромно значение, защото и неправилната четка би могла да допринесе за т. нар. механично увреждане.

3. Подходящи измиващи продукти
Случайност или не, но изборът на паста за зъби също е от огромно значение. Нужно е да се използва именно такава паста, която да укрепва зъбния емайл. Пастата за зъби трябва да бъде специално разработена така че да заздравява, както и да предпазва емайла на зъбите за в бъдеще от по-нататъшни увреждания. Един от главните елементи в заздравяването и изграждането на емайла на зъбите е т. нар. флуор. Използването на флуоридни пасти за зъби прави зъбите по-здрави и значително по-устойчиви на кариеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com