Как да разберете дали купувате качествен зехтин?

8601
Как да разберете дали купувате качествен зехтин?
Снимка: Mareefe / Pixabay

Растителното масло, извличано от плодовете на маслиновите дръвчета, познато като зехтин, е пълноценна храна, ценен източник на полезни вещества и за тялото, и за външния вид, поради което намира приложение както в кухнята и на трапезата, така и в козметологията и грижата за красотата.

Ползите и предимствата на зехтина са познати от древни времена, когато са го наричали дървено масло или още на църковно-славянски – елей и са го използвали освен като храна и като неизменна част от християнски и юдейски обреди.

Днес зехтинът, произвеждан и потребяван в най-голям процент в Испания, Италия и Гърция, е сред най-ценните храни на масата, както и сред най-полезните съставки в козметичните продукти, тъй като не дразни, не алергизира кожата и не съдържа химикали. Всичко това е валидно, ако зехтинът е качествен обаче. Преди да ви помогнем да различите качествен зехтин от такъв с ниско качество, нека видим ползите от зехтина за общото здравословно състояние и нормалното функциониране на редица тъкани и органи в тялото.

 

Ползи от зехтина

1. Зехтинът като цяр за сърцето

Доказано зехтинът подобрява сърдечно-съдовото здраве като помага за поддържане на кръвното налягане в нормални граници и за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта.

2. Зехтинът като превенция на съдовите инциденти

Зехтинът е източник на мононенаситени мазнини, свързани с намален риск от инсулт.

3. Зехтинът като помощник на паметта

Проучване от 2015 г. сочи консумация на качествен зехтин като отлично средство за  подобряване на когнитивните функцияи и редуциране на риска от Алцхаймер.

4. Зехтин за добро настроение

Зехтинът въздейства позитивно на настроението и може да ви спаси от депресията.

5. Зехтинът като превенция на автоимунни заболявания

Проучванията сочат консумацията на качествен зехтин като отлично средство за редуциране на възпаленията и намаляване на риска от развитие на автоимунна заболявания като ревматоиден артрит, диабет и т.н. Това чудно свойство на  зехтина се дължи на съдържащата се в него олеинова киселина, която намалява възпалението и маркера за възпаление, известен като С-реактивен протеин. Страдащите от ревматоиден артрит изпитват облекчение на симптомите при редовна консумация на качествен зехтин.

Как да познаем обаче кой зехтин е качествен, за да го осигурим за трапезата си?

11 доказани ползи от консумацията на зехтин

Качествен зехтин – ето как да го разпознаете

За най-пълноценен и добър се счита студено пресованият зехтин, познат като „екстра върджин“.  Но това, че на етикета е написано „екстра върджин“, съвсем не означава, че имате пред себе си най-качествения зехтин. За да се научите да избирате най-доброто за трапезата си, сме ви приготвили няколко насоки и съвети.

-          Избирайте зехтин в стъклена опаковка, изработена от тъмно стъкло. Защо опаковката има значение ли? Светлината е враг номер едно на зехтина. Въздухът също. Ако изберете тъмна опаковка, която е добре затворена, си гарантирате, че зехтинът не е загубил полезните си качества още преди да стигне до магазина. Твърдите частици в зехтина не следва да ви притесняват. Те сочат, че е замръзнал, тоест съхраняван е далеч от топлина, която е вредна за него и качествата му.

-          Търсете възможно най-пресния зехтин, за да си гарантирате качество.

-          Ако на опаковката са изписани сорт на маслините и дата на събиране на реколтата – купете този зехтин. Само продуктите с отлично качество могат да се похвалят с тази информация на опаковките си.

-          Ако зехтинът доказано отговаря на всички изисквания за производство, безопасност и съхранение, най-вероятно ще откриете на опаковката печат за качество.

Зехтинът или олиото е по-полезно? Отговорът ще ви изненада

-          Ако целта ви е качествен зехтин – опитайте го, усетете аромата му – силният аромат на пресни маслини сочи отлично качество, а леко горчивият вкус – че е богат на феноли, тоест полезен за здравето. Онова, което прави зехтинът толкова полезен, са именно полифенолите. Колкото повече са те, толкова по-горчив е зехтинът и толкова по-полезен е.

Под 300 се счита за ниско ниво на полифенолите, а най-горчивите и полезни зехтини са с над 800. За жалост, рядко може да тествате зехтин преди покупка, поради което ви съветваме при изпробване на нов бранд да закупите възможно най-малката опаковка, за да не сте хвърлили много пари на вятъра, ако се окаже нискокачествен.

-          Идеалният цвят на добрия зехтин е жълто до зелено – зависи от сорта маслини, но никога не трябва да е мътен или да има аромат на гранясало. Ако усетите неприятен мирис – потърсете друг зехтин, този не е качествен.

Не пропускайте да съхранявате зехтина в дома си на тъмно и хладно, за да радвате на ползите от консумацията му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com