Как да разпознаем хубавото оригинално уиски

28568
Как да разпознаем хубавото оригинално уиски
Снимка: iStock/Guliver

От дълго време не стихват споровете между любителите на доброто уиски: кое уиски е най-добро? Шотландското (скоч) или ирландското?

Хубавото уиски е не това, което е вкусно – такива има много, а онова, което е оригинално, не менте. Най-разпространеният начин да направите фалшифицираното уиски да изглежда като оригиналното е да го оцветите с прегоряла захар (карамел).

Доброто уиски може да бъде както сингъл малц (направено на базата на спирт от конкретна дестилерия), така и купаж – смес на уискита от различни дестилерии, по-евтините от които служат за основа, а по-отлежалите определят вкуса. Доброто уиски има "дълготраен вкус". Една порция уиски в първия момент има един вкус, а след известно време привкусът от изпито добро уиски става различен, твърде често дори по-интересен. Хубавото уиски запазва остатъка от вкуса в устата поне 10-15 минути след изпиване на глътката.

Тези два факта: оригиналността и послевкусието, определят кое уиски си заслужава да се пие.

За съжаление, много скъпото добро уиски не е достъпно за всеки. То не се нуждае от описание; онзи, който може да си го купи, сам ще се научи.

Johnnie Walker

Red Label е нашумял бранд, който немалко познавачи не препоръчват. Според тях, това е прекалено надценено уиски, което печели от неопитни новаци благодарение на рекламата.

Black Label е купажирано (смесено) добро уиски от 40 разновидности, отлежало най-малко 12 години. 4 основни вкуса са основни в него:

- Cardhu (Kardu) придава на букета мед, коприна и нежност;

- Caol Ila (Кал Ила) и Lagavulin (Лагавулин) - вкус на торф и солено-морски нюанси;

- уиски, отлежало в бъчви от шери - стафиди, сушени плодове и сини сливи;

- едномалцово уиски, отлежало в бъчви от бърбън - ванилия, сметанови нюанси.

Chivas Regal (Шотландия)

Chivas Regal 12 years old е просто добро уиски с крушово-ябълков вкус и медени нюанси. Образец на купажирани уискита на разумна стойност, където няма компоненти, по-млади от 12 години.

Chivas Regal 18 уears оld е сложен букет от сушени плодове, карамел и подправки с мек, наситен шоколадов вкус и флорални нотки. Дълготрайно, запомнящо се послевкусие.

Bell's

Bell's (бивше Bell's Original) - вкус на орехово масло, карамел и подправки; мириси на пролетни цветя, ябълка, мед, джинджифил. Послевкусието е дълго с торфен оттенък, леко солено.

Jameson (Ирландия)

Jameson 12 Y.O. 40% е ирландско уиски №1 – дори любителите на скоча го пият без излишни приказки, ако няма друго. Вкусът е създаден от преплетените нотки на дъб и шери; миризмата е на сметана, ириси и ароматни масла.

Glenfiddich (Шотландия)

12-годишно Glenfiddich - всеки трябва да опита това добро уиски. Вкусът се определя от отлежаването му в дъбови бъчви, преобладаването на крушови нюанси.

18-годишното Glenfiddich отлежава в бъчви от дъб и шери Oloroso. Вкус - надмощие на дъб с нотки на сушени плодове и портокалова кора. Миризма на овощна градина с преобладаване на ябълки и леки дъбови нюанси. Дълго стоплящо послевкусие.

Laphroaig (Шотландия)

Laphroaig 10 Years Old е изборът на мнозина истински познавачи за глътка или две скоч в непринудена атмосфера. Истинско мъжко питие, отличен пример за добро островно уиски. Препоръчва се на войници и моряци по време на военни действия. Вкусът се определя чрез отлежаване в дъбови бъчви от бърбън и изсушаване на малца върху торф и вода с водорасли. Богат вкус на правилно добро уиски с вкус на аптечен йод и опушени нотки; спомен за свежест, сини сливи, зеленчуци. Аромат на торф, водорасли, малко мента. Сгряващо послевкусие на горчив шоколад с примес на черен хляб.

ОЩЕ: Уискито е суперполезно за хора със следните проблеми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com