Как да се храним правилно през пролетта, за да отслабнем до лятото?

1968
Как да се храним правилно през пролетта, за да отслабнем до лятото?
Снимка: iStock

Желанието да се раздели с излишните килограми преди лятото и празничния сезон е право на всяка жена. Нека поговорим за основните принципи на правилното хранене, които ще ви помогнат бързо да влезете във форма (и в идеалния случай да останете във форма). 

Хранене на всеки три часа. Мастните клетки са енергийното депо на нашето тяло. За да може мастната клетка да отделя енергия и да не съхранява калории в резерв, трябва да ядете на всеки 2,5-3 часа ─ само този режим ви позволява да избегнете инсулинови скокове, които регулират енергийния обмен на мастната клетка. Очевидно трябва да се храните правилно: избягвайте нездравословни закуски, бързо хранене и консерви.

Лека закуска с млечни продукти. Най-добре е втората половина на деня да се запълни с млечни или ферментирали млечни продукти (лека закуска след обяд може да се направи след 1,5-2 часа), тъй като по това време съдържащите се в тях калций и фосфор се усвояват най-добре.

Лекар: Тази полезна закуска води до напълняване

Внимавайте какво ядете. Връщайки се към предишната точка, отбелязваме, че е важно да избягвате сладки кисели млека и извара, особено нискомаслени, тъй като количеството бързи въглехидрати там значително надвишава нормата. Да, те съдържат по-малко мазнини, но поради високия процент захари и нишесте, вместо 55 kcal на 100 g кефир с 3,2% масленост, вие получавате повече от 100 kcal плюс рязко повишаване на нивата на инсулин поради високото гликемичен индекс на такъв продукт. По-добре е да купите натурално кисело мляко 2,5% мазнини и да го ядете с плодове или ядки.

Винаги закусвайте. Закуската е важно хранене за деня, което помага да се повишат нивата на инсулин, които са паднали през нощта и подготвя тялото за работа. Ако закусвате правилно, ще бъдете гарантирано предпазени от мъчителното чувство на глад през целия ден. Не забравяйте, че към обяд тялото е най-активно, така че по това време започвате да изпитвате апетит. Втората закуска ви позволява да получите точната доза енергия за постиженията за деня и да не преяждате следобед, така че вземете нещо питателно за лека закуска със себе си на работа, дори ако това са няколко филийки сирене с пълнозърнест хляб.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Наслаждавай се на вечерята си. Не забравяйте, че не трябва да пропускате вечерята и можете да ядете след 18:00 часа. Вечер не трябва да изпитвате глад. Основното е, че последното хранене трябва да бъде 2,5-3 часа преди лягане и да се състои от храни, богати на протеини. По-добре е да изключите въглехидратите и плодовете.

Ограничете солта и захарта. Според статистиката съвременният човек яде 20 пъти повече сол от дневната норма и 100 пъти повече захар. Прекомерната консумация на сол води до вътрешни отоци и хипертония, захарта води до ферментация, диабет и раздразнителност. Не напразно се нарича основният наркотик на нашето време.

Пий повече вода. Спазвайте режима на пиене, тоест пийте най-малко два литра чиста вода на ден. Намалете консумацията на кафе, откажете се от безалкохолните и другите газирани напитки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com