Как да се справим с глада преди лягане?

1697
Как да се справим с глада преди лягане?
Снимка: iStock

Всеки от нас поне веднъж е чувал митът, че нощното похапване може бързо да ни изкара извън контрол и има потенциала сериозно да провали целите ни за отслабване. Така че защо е толкова неустоимо? Оказва се, че това не е просто въпрос на скука или отслабена мотивация. Тялото ви всъщност може да ви тласка към хладилника по определена причина. 

Как да се справим с глава преди лягане?

Скорошно проучване е установило, че участници в него, които се чувстват стресирани, усещайки как нивата на хормона на глада – грелин, да се повишават вечерно време. Едновременно с това, телата им произвеждат по-малко пептид YY - хормон, който допринася за усещането за ситост. Така че, ако сте като мнозина, които често се чувстват претоварени и изтощени след дълъг ден, вашите хормони може да са виновни за преяждането.

Нищо от това не е толкова полезно днес, разбира се. Наличието на достъп до кухня, заредена с храна, означава, че е лесно да приемем стотици калории, от които наистина не се нуждаем. Да не говорим, че яденето на солена, сладка или мазна закуска активира центъра на удоволствието на мозъка в голяма степен. „Трудно е да се намери друго поведение, което да е толкова възнаграждаващо, колкото храната“, казва д-р Кели Алисън, директор на Центъра за тегло и хранителни разстройства към Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания.

Японски правила за здравословно хранене

Ако не можете да контролирате мозъка си, опитайте се да контролирате сигналите, които го захранват. Няколко лесни начина да направите това:

- Не се ограничавайте през деня - Избягвайте пропускането на хранения или закуски, защото сте заети или защото искате да отложите храненето си за по-късно. Лишаването често директно води до преяждане през нощта, когато сте уморени от дълъг ден.

- Създайте си нов нощен навик - Свикнали сте да имате торба със снаксове, когато гледате телевизия? Опитайте различно вечерно занимание, което не свързвате с храна, като четене на книга, разходка или слушане на музика.

- Разпределете закуските си - Не е нужно да се отричате напълно с нощните закуски, но е важно да внимавате за порциите си, за да не прекалите. Придържайте се към закуска, която има между 150 и 250 калории и предлага комбинация от добри въглехидрати, здравословни мазнини и протеини. Това ще ви помогне да се наситите и ще ви попречи да се върнете в кухнята за още.

- Следете колко телевизия гледате - За повечето от нас, гледането на телевизия е идеален повод за нощно похапване. Изследвания показват, че повече време пред телевизора често означава склонност към по-нездравословно хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com