Как да си набавим допамин по естествен път?

3147
Как да си набавим допамин по естествен път?
Снимка: iStock

Допаминът е твърде важен мозъчен невротрансмитер. Когато се освободи в голямо количество, той създава чувство на удоволствие – а то мотивира за повторението на определен тип поведение. От друга страна, когато степента на допамина е ниска, спадат мотивацията и ентусиазмът за неща, които иначе биха ободрили и окуражили повечето хора.

Д-р Андрея Тореш обяснява повече по въпроса тук. 

Какво увеличава естествения допамин?

1. Белтъчини

Белтъчините са изградени от аминокиселини. Съществуват 23 вида аминокиселини; организмът синтезира някои и суровините за тях се получават от храната - незаменимите аминокиселини. Например, аминокиселината тирозин е със значима роля в производството на допамин, понеже ензимите в организма преобразуват тирозина в допамин. Тирозинът се намира натурално в богати на белтъчини продукти като боб, ориз, киноа, тиквени семки.

2. Пазете се от наситените мазнини!

Тези мазнини, присъстващи много в месото и млечните продукти, в животинското, кокосовото и палмовото масло, могат да прекъснат допаминовите сигнали в мозъка, ако бъдат консумирани в големи количества.

3. Пробиотици

Напоследък учените откриха тясната връзка между чревния тракт и мозъка.

Впрочем, понякога червата биват наричани ​​„втори мозък“. Причината е, че съдържат многобройни нервни клетки, а те образуват невротрансмитерни молекули, сред тях и допамин. Определени видове „добри“ бактерии – пробиотиците, произвеждат в червата допамин, а той влияе позитивно върху настроението и поведението.

4. Аеробика и йога

Проучване в рамките на 3 месеца установило, че практикуването на йога шест дни седмично по 1 час на ден значително вдига степента на допамина. Редовните аеробни упражнения са полезни и за пациенти с болест на Паркинсон - при която ниските нива на допамин влошават способността на мозъка да направлява движенията.

Кой е най-добрият начин за набавяне на естествен допамин?

5. Достатъчен сън

Щом допаминът бъде освободен в мозъка, чувството е на будност и ободряване. Изследванията на животни показват, че допаминът бива освобождаван в голямо количество сутринта при събуждането – а нивото му спада вечерта по времето за сън.

Лишаването от сън нарушава обаче тези природни ритми. Ако човек се окаже принуден да остане буден нощно време, допаминовите рецептори в мозъка значително намаляват на следващата сутрин. По-малките количества допамин обикновено се съпровождат и с други неприятни последствия, като отслабена концентрация и влошена координация.

6. Музика

Слушането на музика е интересен начин за повишаване на допамина в мозъка. Няколко проучвания с образна диагностика на мозъка установили, че музиката увеличава активността в зоните за удоволствие и възнаграждение, които са изобилни откъм допаминови рецептори. Музиката помага също на хора с болест на Паркинсон да подобряват контролирането на фината моторика.

Засега всички изследвания на връзката между допамина и музиката използват единствено инструментална музика. Предстои да се види дали мелодиите с текстове (тоест, песните) имат същия ефект.

До какво води липсата на Допамин в организма

7. Слънчеви бани

Излагането на слънце повишава степента на допамин и подобрява настроението. Но прекаляването е вредно – рисковете са за рак на кожата, също и други проблеми, както и да възможно пристрастяване. Проучване сред ползватели на солариуми констатирало, че сеансите значително повишават допамина и предизвикват желание за повторение.

8. Етерично масло от бергамот

Изследване върху жени в Япония констатирало, че вдишането на етерично масло от бергамот заедно с водни пари намалява умората и тревожността. Изводът е, че ароматерапията с бергамот облекчава безпокойството, депресията и други влощавания на настроението, защото стимулира мозъка да усили освобождаването на серотонин и допамин.

9. Добавки

В допълнение на правилното хранене, определени добавки повишават нивото на допамина. Те включват витамин D, магнезий, екстракти от зелен чай и риган, куркумин.

Внимание! Статията е само с информациона цел. Предпазвайте се от самолечение и винаги се допитвайте до лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...