Как да забавим бананите от покафеняване?

2340
Как да забавим бананите от покафеняване?
Снимка: iStock/Guliver

Купили сте си голяма чепка банани и искате да сте сигурни, че ще останат свежи за дълго? С малко познания можете да предпазите бананите от покафеняване и да удължите срока им на годност. Простите трикове, като използването на леко покритие и опаковане на плодовете в пластмаса или хартия, могат да помогнат за предотвратяване на окисляването.

Експерти споделят за неочаквани ползи от бананите

ЗАЩО БАНАНИТЕ СТАВАТ КАФЯВИ?

Почти няма човек, който да не обича бананите. Лесно се ядат, нямат костилки и винаги може да метнете един в раницата си за по-късно през деня. Те са здравословен десерт през цялата година. За съжаление имат по-кратък срок на годност от повечето плодове и могат да се развалят в рамките на няколко дни. Кафявите петна са част от процеса на зреене и се дължи на етиленовия газ и полифенолоксидазата. Етиленът, растителен хормон, се произвежда естествено от повечето плодове и играе ключова роля в зреенето и стареенето на клетките. Климактеричните плодове, като ябълки, гуава, банани, папая, авокадо и праскови, отделят най-големи количества етиленов газ и продължават да зреят дори и след откъсването им. Черешите, лимоните, грейпфрутите, пъпешите и ягодите, от друга страна, са неклимактерични плодове и не узряват след брането им. Друг виновник за това е полифенол оксидазата. Този ензим предизвиква окисление, в резултат на което плодовете и зеленчуците стават кафяви. Ябълките, бананите, гроздето, кайсиите, картофите и краставиците са най-уязвими към страничните му ефекти.

Ядете често банани за закуска? Вижте какво се случва с тялото ви

ВРЕДНИ ЛИ СА ПО-КАФЯВИТЕ БАНАНИ?

Някои хора обичат по-зелените банани, други по-жълтите, а трети по-зрелите. Макар и повечето хора да ги избягват, нито един от тях не е вреден. Може би това се дължи на черните петна и по-омекнали части на банана, които създават изюзията, че плода е развален. Всъщност по-тъмните банани имат по-богат вкус и се отличават с по-високи нива на антиоксиданти в сравнение със зелените си събратя. Освен това те съдържат повече захар и витамин С. Проблемът е, че те могат бързо да се развалят и да развият плесен, така че ако не ги изядете първите дни, може да се наложи да ги изхвърлите.

Вкусотиите, които можем да направим с презрели банани

КАК ДА ГИ ПРЕДПАЗИМ?

Има няколко неща, които можете да направите, за да предпазите бананите от покафеняване. От ключово значение е подходящото съхранение. Един от начините да удължите срока им на годност е да ги приберете в пластмасова кутия и да ги съхранявате в хладилника. Това ще предотврати изтичането на етилен и ще забави процеса на зреене. Друг трик е бананите да се покрият с цитрусов сок, например сок от портокал, лимон или лайм, казват експертите. Този метод обаче е подходящ само за предварително нарязани плодове. По принцип, ако режете банани или ги разрязвате наполовина за по-късна употреба, покрийте ги с киселинен сок, преди да ги сложите в хладилника. 

Направете си тази лесна бананова каша и ще забравите за кашлицата

ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИТЕ ОПАКОВЪЧНИ МАТЕРИАЛИ

Най-добрия вариант е да сложите бананите в полиетиленова торбичка. Тя ще запази плодовете ви свежи за възможно най-дълъг период от време. Пластмасовите кутии или торбички могат също да ви помогнат в задържането на бананите свежи за по-дълго. Ако опаковате и съхранявате правилно, плодовете могат да запазят качеството си до месец. Не забравяйте да ги сложите в хладилника. Ако бананите ви вече са много узрели, най-добрия вариант е да използвате за смутита, млечни шейкове, пудинги, бананов хляб или домашни енергийни барове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com