Как гледането в очите може да промени животът ви?

10408
Как гледането в очите може да промени животът ви?
Снимка: iStock/Guliver

Погледът може да бъде примирен, приятелски, студен, отхвърлящ, взискателен, прощален, подканващ... Трудно е да не се съгласим с психолозите, които отдавна са забелязали, че погледът ни понякога говори много повече и много по-точно от думите. В по-голямата част от случаите, нашият зрителен контакт протича несъзнателно и често не за наша собствена изгода. Ето защо предлагаме да разберем какво прави зрителният контакт и как да го превърнете във ваша полза?

Ефективен събеседник в комуникацията е този, който с минимум думи е в състояние да предаде по-голямата част от информацията за своите намерения, чувства, емоции и състояние. Тук не става дума за злонамерено манипулиране на събеседниците, а за любезна помощ за себе си в изграждането на взаимоотношения и постигането на целите си.

Хармоничен зрителен контакт

Винаги е от полза за вас и целите на комуникацията. Не причинява дискомфорт, усеща се като необходимо и достатъчно за взаимно разбиране и предаване на невербална информация. В хармоничен контакт хората се чувстват от добре до много добре и дори отлично, разбират се емоциите и текущите намерения. Хармоничният зрителен контакт позволява на човек да изглежда разбираем и приятен, независимо от всичко. Контекстът на общуване може да бъде неутрален и дори неприятен, а събеседникът на този фон може да остане приятен и разбираем, нали?

Поддържане на динамиката, характер и съдържание на вашата реч и поглед

Например, в бизнес разговор събеседникът поглежда към партньора, след това към материалите, които демонстрира. Гледайки събеседника, той контролира неговото разбиране, ангажираност и интерес – гледа спокойно, внимателно, сериозно.

Ако общуването се осъществява между непознати хора, тогава хармоничният зрителен контакт винаги е лична работа на всеки събеседник. Това е разбиране на контекста и целта на общуването, норми на поведение, това е съзнателно владеене на себе си и своите реакции, съзнателно комплексно въздействие върху събеседника чрез реч, изражение на лицето, пантомима и на първо място зрителен контакт.

Как да разгадаете душата на човек по ПОГЛЕДА му ?

Прекомерен контакт с очите

Тази манипулация винаги е съзнателна или автоматична. Това е поглед, от който искате да избягате, от който да се скриете или в краен случай да погледнете настрани. Нарушава границите, баланса и спокойствието. Как се случва това? Погледът ненужно се задържа върху събеседника, настоява, не мига. Той е натрапчив, подозрителен, създава неудобство, впечатление за наблюдение, натиск или унижение. Прекомерният зрителен контакт винаги има за цел да потопи човек в неудобна ситуация, да го накара да се съмнява, да бъде срамежлив, уплашен, да се чувства виновен, отговорен, наложен от събеседника.

С цел хармоничен контакт основното нещо е да не прекалявате и да не създавате напрежение и неудобство на отсрещния. Това може да се случи, когато в желанието да гледате непрекъснато събеседника, за да демонстрирате своята откритост, ще пренебрегнете факта, че събеседникът вече се чувства неудобно под вашия поглед.

Пълно избягване на зрителен контакт

Това е обратното на прекомерния контакт. Може да се опише като поглед настрани в празнотата или към обект, който не е свързан с предмета на разговора. Такъв визуален контакт възниква, поради вътрешна тревожност, неувереност, страх, скриване на чувства или информация.

Най-високата степен на избягване е упорито приковаване на погледа към всичко в околното пространство и пълната липса на контакт очи в очи със събеседника. Какво говори това поведение за човека? Говори за несигурност, страх, невъзможност да контролира себе си и емоциите си, несъзнателно състояние и желание да избегне реакциите на събеседника, като работата с тези реакции предизвиква преди всичко страх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com