Как хормонът на глада влияе на вземането на решения

1131
Как хормонът на глада влияе на вземането на решения

Учени от университета на Гьотеборг са изяснили след проведено изследване, че хормонът на глада влияе на решенията, които човек взема. Изследването е публикувано в сп. Neuropsychopharmacology.

Учените са анализирали как влияе пептидният хормон грелин върху поведението на мишките. Именно грелинът е отговорен за възникването на чувство на глад, влияе на увеличението на количеството приемана храна и масата на мазнините.

WWF: Човечеството ще започне да гладува до 2050 г.

Ако населението на Земята продължава да расте със същото темпо, а методите за производство на храна и предпочитанията на хората не се...

Експериментът се е състоял в следното: изследователите поставили лабораторни мишки в клетки и ги обучавали да натискат лост заради възнаграждение (храна).

Но ако мишките се въздържали и не натискали лоста, те пак получавали възнаграждение, макар и през по-дълъг период от време. Възнаграждението, което се давало при „въздържание“, било по-голямо по обем.

В резултат станало ясно, че мишките с повишен грелин в кръвта започвали импулсивно да натискат лоста, независимо че знаели, че при въздържание ще получат по-големи порции.

Въз основа на този опит учените са направили извод, че хормонът на глада тласка към необмислени и често нелогични решения.

Бадемите отслабват чувството за глад

Приемането на бадеми намалява глада, без да увеличава теглото, установи американско изследване, предаде БГНЕС. Учени от университета П...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com