Как медът от манука се различава от обикновения мед

3036
Как медът от манука се различава от обикновения мед
Снимка: iStock

Медът има безброй приложения в приготвянето на храна и се използва от хиляди години в традиционната медицина. През последните години нарастващата глобализация направи дори повече разновидности на мед лесно достъпни, включително мед от манука от Нова Зеландия и Австралия. Този подсладител, получен от храста манука (който расте само по тези места в южното полукълбо), е рекламиран заради антибактериалните си свойства и свойствата за заздравяване на рани.

Ако сте виждали мед от манука да се появява по рафтовете на супермаркетите, може би сте се чудили как се сравнява с обикновения стар „обикновен“ мед и дали си заслужава високата цена. Ето какво е общото между двете и важните начини, по които се различават.

Хранителна информация

Хранителна информация за 1 супена лъжица (20 грама) мед от манука и 1 супена лъжица (21 грама) обикновен мед.

Мед от манука (20 g порция) Обикновен мед (21 g порция)

  • Калории 70 - 64
  • Мазнини 0г – 0г
  • Натрий 0мг -  0мг
  • Въглехидрати 16г -  17г
  • Фибри 0г – 0г
  • Захар 16г -  17г
  • Протеин 0г – 0г

Хранителни прилики и разлики

От хранителна гледна точка всички медове са подобни, включително обикновеният мед и медът от манука. Бърз поглед върху таблицата с хранителни стойности по-горе е всичко, което трябва да видите, че на ниво хранителни вещества медът от манука и обикновеният мед са практически неразличими. Калориите, грамовете въглехидрати и грамовете захар са повече или по-малко равни между двата вида мед, докато и двата не съдържат протеини или мазнини.

И все пак, въпреки че няма да намерите разлики на техните етикети за хранителна стойност, това не означава, че манука и обикновеният мед имат еднакви ползи за здравето. Тъй като всеки мед е получен от различни пчели и различни видове растения, всеки осигурява уникален здравен потенциал.

Алергичен съм към пчели — мога ли да ям мед?

Ползи за здравето от меда от манука

  • Може да ускори зарастването на рани

Вместо да капвате мед от манука върху палачинки или овесени ядки, може би е по-добре да го нанесете директно върху кожата си, особено ако имате рана. Множество изследвания са изследвали ефективността на манука при лечение на рани и изгаряния. Има достатъчен интерес към употребата му като средство за заздравяване на рани, така че да се превърне в популярна храна като лекарство както в домашните лекарства, така и в медицинските формулировки. Медът от манука се използва в някои медицински продукти за грижа за рани, които са премахнали всички примеси.

  • Съдържа антибактериална и антимикробна активност

Потенциалът на меда от манука за заздравяване на рани се свежда до неговата антибактериална и антимикробна активност. Високото съдържание на захар и ниското рН в меда възпрепятстват растежа на бактериите, така че не е изненадващо, че още от древни времена хората са го използвали като естествен лек не само за рани, но и за бактериални инфекции, болки в гърлото и дори акне.

Всеки мед има известно антибактериално действие, но изследванията показват, че медът от манука може да има повече от обикновения мед. И сред меда от манука, тези с по-висок уникален фактор на манука (UMF) изглеждат по-силни в борбата с бактериите. Тази оценка, която варира от 5 до 25, показва концентрацията на три характерни съединения (лептосперин, дихидроксиацетон и метилглиоксал), които изглежда намаляват бактериите.

  • Може да потиска кашлицата

Никой не се радва на това усещане за гъделичкане в гърлото, което означава, че започва кашлица. Медът от манука може да бъде полезно решение. Потенциална полза от меда, включително меда от манука, е неговата роля за потискане на кашлицата. Повечето изследвания са фокусирани върху ефектите на манука и други видове мед върху детската кашлица.

Ползи за здравето от обикновен мед

  • Може да потиска кашлицата

Медът от манука не притежава пазара за справяне с кашлицата. За да спрете кашлицата, всякакъв вид мед може да помогне отново, особено за деца.

  • Може да намали сезонните алергии

Когато хрема, сълзене на очите и кихане ви карат да посягате към хапче за алергия, може да си струва да добавите и суров местен мед към домашната си аптека. Малко проучване установи, че хората, които са яли 1 грам мед на килограм телесно тегло в продължение на четири седмици, са имали по-малко симптоми на сезонна алергия от контролната група. Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи колко ефективен може да бъде медът за облекчаване на сезонните страдания.

Кога медът е изключително полезен за мъжа?

Вкус, приготвяне и готвене

Тъй като манука и обикновеният мед, разбира се, са храна, най-важният въпрос е как се различават.  Ако сте взели буркан с мед от манука, вероятно веднага ще забележите, че той е по-дебел и по-непрозрачен от типичния мед. Що се отнася до вкуса, някои хора смятат, че мануката има по-земен или по-ядков вкус от другия мед, но вкусът му вероятно няма да се различава значително от всеки друг мед, който познавате.

Що се отнася до готвенето, има добри новини: Двата меда могат да се използват взаимозаменяемо в кулинарни препарати, така че можете свободно да включвате манука в овесени ядки, смутита, месни ястия и др. Медицинският мед от манука не трябва да се заменя с мед от манука за хранителни цели и други разновидности на мед за употреба в храни и напитки. Не забравяйте да проверите етикета на меда от манука, за да определите дали е хранителен или медицински.

Колкото и вкусни и полезни да са манука и обикновеният мед, важно е да запомните, че медът е почти 100% захар, така че ползите за здравето му не са извинение да прекалявате с него. И не забравяйте, че медът никога не е подходящ за хранене на бебета под една година, дори във варени или печени храни.

И накрая, манука и обикновеният мед се предлагат с различни системи за класифициране. Докато обикновеният мед може да получи клас A, B или C в зависимост от неговия вкус, бистрота, липса на дефекти и процент разтворими твърди вещества, системите за класифициране на манука са свързани със съдържанието на трите съединения лептосперин, дихидроксиацетон и метилглиоксал . Системата за класифициране на UMF варира от 5 до 25, въз основа на концентрацията на тези съединения.

Медът от манука може да бъде част от здравословна диета и бъдещи изследвания могат допълнително да потвърдят способността му да лекува рани, да успокоява болки в гърлото или да се бори с бактериални инфекции. Понастоящем обаче доказателствата са доста ограничени за всякакви широкообхватни здравни претенции, така че може да не си струва скъпата цена.

За ежедневно хранене обикновеният мед може да добави сладост към много вкусни храни със собствени ползи. Така че, въпреки че мануката може да си струва да опитате, тя вероятно няма да замени класическия буркан в килера ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com