Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

4977
Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?
Снимка: iStock

Прекарваме на работното място 1/3 от денонощието, а често и повече – извънредна работа, допълнителни проекти, крайни срокове. Това прави усещането, че сме на мястото си, удовлетвореността от работата и резултатите от нея, както и уменията за решаване на проблемите и управление на стреса на работното място от ключово значение, за да поддържаме физическото и психическото си здраве. Малко стрес на работното място се счита за приемлив, но системният такъв може сериозно да повлияе здравето. СЗО сочи стреса като една от причините за отключване на редица заболявания и като оказващ влияние и на физическото, и на психическото здраве.

Умението да се справяме със стреса на работното място може да ни помогне да се чувстваме по-малко претоварени и да подпомогне нашето психическо и физическо благополучие. В случай, че не съумеем да се научим да управляваме стреса и позволим той да се превърне в дистрес, са възможни сериозни здравословни последствия – главоболие, безпокойство, гняв, отключване на хронични заболявания, хранително разстройство,  болка в мускулите, липса на мотивация или фокус, хронична умора, проблеми с паметта, стомашни проблеми, тъга, разстройство на съня, депресия, слаба имунна система, податливост на инфекции и др. 

За да съумеем да управляваме стреса на работното място, първо трябва да открием кое го причинява и да се опитаме да променим ситуацията така, че да не води до силен стрес и всички негативни последствия от него. Естествено, че няма как мозъчен хирург да не изпитва стрес при проблем на операционната маса, но в много професии силният стрес е напълно необоснован.

Причини за стреса на работното място

Доказано е, че колкото по-отговорна е работата ви, колкото по-високо се изкачвате по стълбицата в кариерата си и колкото по-близо сте до ръководния персонал или до шефа си, на толкова повече стрес сте изложени. Не само обаче фигурата на шефа зад гърба ви в офиса е източник на стрес. Други причини за стреса на работното място са:

-          Задължения и отговорности, далеч надхвърлящи длъжностната характеристика на лицето, уменията, знанията и способностите му или изискващи много повече време, за да бъдат свършени от отреденото им.

-          Нездравословна среда с нездравословни лични и служебни отношения между колегите или персонал и ръководни кадри – конфликт с колеги или шефове.

-          Постоянни промени – на типа работа, на изискванията, на работното време, на работното място и др.

-          Заплахи за сигурността на работата като потенциално съкращаване, глоби или уволнение, ниска заплата, забавено изплащане на възнагражденията.

-          Натовареност, задължения, които трябва да се свършат едновременно в единица време, твърде много извънреден труд или такъв в почивните дни.

-          Лоши управленски практики.

-          Неблагоприятна физическа работна среда.

-          Взаимоотношения в работата, липса на екипност, на позитивна и приятна работна среда.

-          Липса на подкрепа и разбиране, на менторство, обучение.

-          Липса на автономия в работата.

-          Свръхнадзор.

-          Липса на подходящи ресурси и на оборудване, необходими за изпълнение на работните задължения.

-          Тормоз и дискриминация на работното място и др.

Удивително е, че дори скучната работа или липсата на възможности за развитие могат да доведат до стрес на работното място. Адекватното управление на стреса в зависимост от причината позволява той да се минимизира и да не се допусне да причини физически и психически проблеми, както и проблеми за бизнеса, който също губи от стреса на служителите – болнични, неадекватно справяне със задачите, грешки, породени от стреса и т.н.

Как да се справим със стреса на работното място?

Стресът е част от работния процес и почти не е възможно да липсват напълно моменти на стрес. Проблемът възниква, когато стресът стане постоянен. Не винаги може да се избегне напрежението на работното място, но винаги могат да се предприемат действия и стъпки за справяне със стреса, свързан с работата. Ето какво да направите:

-          Идентифицирайте източника на стрес. Ако това са крайните срокове – предвидете си повече време и не оставяйте задачите за последния момент. Ако са заядливи колеги, не общувайте с тях повече от необходимото за изпълнение на задачите или се опитайте да говорите с ръководителя си да бъдете присъединени към други екип, отдел и т.н. Ако това е извънредната работа или задачи, които не са в компетенцията ви, пак прекият ръководител е човекът, който може да помогне за решаване на проблема.

-          Развийте здравословни реакции към стреса. Вместо да се опитвате да се борите със стреса с бързо хранене, сладкиши, цигари или алкохол, направете здравословен избор като йога, хубава книга или кафе с приятелка след работа.

-          Осигурете си повече сън и по-качествен. Това е от значение за устойчивостта ви на стрес.

-          Намалете приема на кофеин. Прекомерната му консумация не само води до изнервеност, но и до проблеми със съня.

-          Установете граници между служебен и личен живот и въпреки че живеем в дигитален свят и се чувствате длъжни да отговорите на съобщението от клиент в социалните мрежи късно вечерта, не го правете. Не бъдете на разположение 24/7, за да не натрупате прекомерни нива на стрес. Осигуряването на почивка и откъсване от работата е важно и за да бъдете по-пълноценни на работното място. Не пропускайте ваканции, почивни дни, празници. Всички имаме нужда и от презареждане.

-          Научете се да казвате „не“, когато е нужно. Ако вашата работа изостава, кажете това „не“ на колежката, която очаква да свършите нейната, докато пие кафе на терасата.

-          Говорете с ръководителя си. Здравето на служителите е свързано с продуктивността на работното място, така че ръководителите имат интерес да има работна среда, която насърчава благосъстоянието на служителите. Предложете план за справяне със стреса, нищо по-страшно от това да не го приеме няма да се случи, така че проявете смелост.

-          Ако има проблеми, натовареност, задачи, срокове, с които не може да се справите по обективни причини, говорете с шефа си. Възможно е ръководството да не предполага колко натоварени са служителите.

-          Сменете работата. Като крайна стъпка. Или като първа. Вие решавате. Здравето и щастието са по-важни от дадено работно място. Открийте вашето, което ще ви дава криле вместо да ви оковава във веригите на стреса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com