Как най-лесно се премахват старчески петна

4220
Как най-лесно се премахват старчески петна
Снимка: iStock

Старческите петна могат да се появят при всеки на всяка възраст. Те имат малко по-различен характер от хиперпигментацията под формата на лунички.

Тъмни петна

Старческите петна се появяват в резултат на неизправност в тялото, когато част от клетките на епидермиса започват да образуват повече меланин. Най-често те са големи, тъмни с назъбени ръбове. Ако възрастовите петна по тялото могат да бъдат прикрити с дрехи, то на лицето дори фон дьо тенът не винаги помага.

Хиперпигментацията често е генетичен проблем, в резултат на което пигментът меланин се разпределя неравномерно в кожата.

Премахване на възрастови петна по лицето: опции

В никакъв случай не използвайте съмнителни народни средства, които включват ферментирали млечни продукти или лимонов сок, за да се отървете от възрастовите петна. Когато се появят първите признаци на хиперпигментация, се препоръчва да използвате помощта на козметика.

Определяне на причината за пигментацията и нейната разновидност

Сред професионалистите началото на програма за премахване на старчески петна се основава на определяне на първопричината, която ще послужи като начало на промяна на кожата. Специалистът разумно определя метода (или методите) за коригиране на хиперпигментацията, заключенията му се основават директно на причините за повишената активност на меланоцитните клетки, които произвеждат меланин. Днес дерматолозите разграничават четири основни първопричини за този козметичен дефект.

Слънчева радиация

UV- и IRA-лъчите причиняват оксидативен стрес на кожата: свободните радикали влияят негативно на здравите клетки, като нарушават метаболизма им и активират меланоцитите. При нормални условия кожата е покрита с равномерен тен, но ако има намаляване на местния имунитет на кожата, тогава се появяват локални пигментни петна.

Как да се отървем от слънчевите петна по лицето?

За да се отървете от възрастовите петна, ефективно средство е използването на пилинг с киселина. В домашните грижи трябва да се съсредоточите върху ексфолирането и изсветляването на кожата. Но най-ефективният начин е да използвате кремове с висока степен на UV защита.

Хормонални нарушения

Мелазмата придружава периода на кърмене или бременност, също така се наблюдава при хормонални смущения и менопауза. Такава пигментация, според учените, е свързана с хормонално зависима чувствителност на кожата към ултравиолетова радиация.

Как да се отървете от възрастовите петна по лицето и тялото, ако се появят в процеса на преструктуриране на хормоналната система на тялото?

Обикновено не се налага да се извършват извънредни събития. С нормализиране на хормоналния фон, кожата на лицето и тялото сама ще се изчисти от старчески петна. Но има ситуации, когато в края на хормоналната недостатъчност остава хиперпигментация. В такава ситуация козметиците съветват да се свържете с ендокринолог, както и да използвате курс от изсветляващи процедури на киселинна основа или метода IPL.

Механично увреждане на кожата

Възпалителните процеси на кожата са придружени от хиперпигментация. Когато се опитвате сами да се отървете от друг комедон.

Как да се отървем от постинфламаторната пигментация по кожата на лицето?

Основните стъпки за премахване на постинфламаторната пигментация включват комбинация от клинични процедури и ексфолираща домашна грижа. За кратко време старческите петна по лицето могат да бъдат премахнати чрез пилинг с бадемова, гликолова или ретиноева киселина. По време на процедурата и в бъдеще се препоръчва постоянното използване на слънцезащитен крем, тъй като киселините причиняват фоточувствителност, тъй като киселините повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовото лъчение.

Свързани с възрастта кожни промени

Лентиго или старчески петна се появяват на открити участъци по тялото, което е доказателство за въздействието на слънчевата светлина върху тях през целия живот. С остаряването на кожата нейните естествени защитни механизми отслабват, това се дължи на неправилна грижа за кожата в миналото, например навикът да се печете без слънцезащитен крем.

Кой метод за отстраняване на старчески петна да изберете?

В съвременната козметика се предлага широка гама от средства и методи за възстановяване на равномерен и естествен цвят на кожата. Методът за премахване на старчески петна се определя от специалист въз основа на резултатите от прегледа на пациента. Не се препоръчва самолечение, тъй като е възможно да се развият неразрешими странични ефекти, които обострят хроничните заболявания.

Най-ефективният начин за премахване на старчески петна е използването на лазер. Основните причини за използването на този метод са безболезнеността на процедурата, бързият и предвидим резултат, липсата на чужди тела в кожните тъкани, бързата рехабилитация (благодарение на щадящия режим).

Източник: BSClinic

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно