Как се казват уникалните водопади между Аржентина и Бразилия?

916
Как се казват уникалните водопади между Аржентина и Бразилия?
Снимка: iStock/Guliver

По-приказна картина, нарисувана от природата, от водопад, спускащ се стремглаво с тътен от десетки метри височина, е само водопад, спускащ се в субтропичната джунгла, изпълнена с диви животни и пеперуди – едно вълшебно представление на майката земя, което със сигурност не искате да изпускате.

Мястото на тази наслада е далеч от страната ни, но всяка крачка към него си струва – уникалните водопади са между Аржентина и Бразилия – точно на границата и носят не по-малко причудливо име. Как се казва тази приказка, изваяна от природата  и какво още ви очаква на това място в джунглата е време да научите сега.

Къде се намира най-големият водопад в света?

Уникалните водопади между Аржентина и Бразилия – как се казват?

Несравнимите водопади, едни от най-големите, които познаваме, се спускат стръмно от 60-метров пад на границата между южна Бразилия и североизточна Аржентина. Носят името Игуасу и представляват причудливи 275 каскади, образувани от реките Игуасу и Парана, които формират завеса от разпенена водна стихия, спускаща се над огромен гранитен амфитеатър, защитен със статут на национален парк, носещ същото име – „Игуасу"и представляващ най-големият субтропичен резерват в света. Изпълнен с дъждовни гори, националният парк допринася за красотата на водопада и за въздействието му, като често се образуват дъги над водопада или дори изглеждащи така, сякаш излизат от него и оцветяват водата му.

Най-големият от 275-те водопада, образуващи Игуасу, носи името „Гърлото на дявола“, а Босета и Салто Сан Мартин са други големи водопади в рамките на величествения „Игуасу“, спускащ се към Аржентина и Бразилия. От която и да е от двете страни – Аржентина или Бразилия – да изберете да се насладите на това представление на природата, ще останете запленени и има какво да завладее сетивата ви.

Не е случайно, че там са снимани десетки незабравими филми шедьоври на киното от 1907 година до днес и че водопадите са една от най-посещаваните туристически забележителности в Южна Америка – от почти милион туристи. Те са една от най-предпочитаните и избирани дестинации, предлагани от туристически агенции.

Предлага се не само наблюдение на водопадите от изградените за целта места, както и от мост, издигнат на самата река близо до ръба и водопадите, предлагащ уникални гледки, но и от птичи поглед благодарение на полет с хеликоптер над водопада. Търсачите на силни усещания могат да се насладят и на сафари с моторна лодка под водопада. Заради красотата и уникалността си водопадите „Игуасу“ са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и са едно от седемте природни чудеса на света.

Най-големият водопад в света всъщност е под водата

Значение на името на Уникалните водопади между Аржентина и Бразилия

Името Игуасу има индиански произход и е свързано с местни племена. Тези племена винаги са знаели за тези бурните водопади, но са били малко известни в световен мащаб, докато не са официално открити от европейския изследовател и испански конкистадор Алвар Нунес Кабеса де Вака през 1541 г. В превод името, дадено на водопада, означава „Голяма вода“ и е пряко свързано с факта, че това е един от най-големите водопади – шестият в света по отношение на средния си годишен дебит след Ниагара.

Водопадите „Игуасу“ са по-високи от Ниагара и по-широки от Виктория, историята им е древна, а зараждането им е резултат от вулканично изригване. Водната пара се издига между 30 и 150 метра, правейки цялата картина, разгръщаща се пред очите на жадните за магическа красота посетители, още по-причудлива, нереална, величествена. Нещо повече – за разлика от другите големи водопади, като например Виктория, цялото това представление на водната стихия може да бъде наблюдавано много по-добре благодарение на формата на водопада и благодарение на това, че са 275 отделни водопади, формиращи „Игуасу“.

Ако посетите Аржентина или Бразилия, не пропускайте да се насладите на уникалната природна даденост, на водната стихия, заключена на границата им, изпълваща с присъствието си и джунглата, и сетивата, рисуваща картини, които не могат да бъдат усетени и събрани в една снимка, картини, създадени за  съпреживяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com