Как се маха ръжда от кола – научете кой е най-лесният начин

18091
Как се маха ръжда от кола – научете кой е най-лесният начин
Снимка: iStock

На фона на икономическата криза, инфлацията и поскъпването на живота е добра идея да спестите от покупка на нова кола, защото старата изглежда неприемливо, тъй като се е появила ръжда, макар да върви безупречно, като я лъснете до блясък и се отървете от издайническите петна. Да се справите с ръждата сами е трудна, но не и непосилна задача, ако разбирате причините за поява на ръжда и съумеете да предпазите автомобила си, както и ако са ви известни хитрите трикове и необходимите стъпки, които следва да предприемете, за да почистите своевременно ръждата от возилото ви. Преди да открехнем завесата към тайните как се маха ръжда от кола, нека видим защо всъщност ръждясва любимият ви автомобил.

7 съвета, когато купувате автомобил онлайн

Защо ръждясва колата?

Образуването на ръжда е резултат на разграждане на метали на основата на желязо, което пък се случва заради окисление. Чистото желязо не е толкова податливо на ръжда, но не е и удачно за производство на автомобили, поради което в автомобилостроенето се употребяват стоманени сплави, подходящи за целта, които обаче са много по-податливи на ръждясване в различна степен в зависимост от редица фактори. Алуминиевите и магнезиевите сплави са много по-устойчиви на ръжда, но цената им е висока и това оскъпява автомобила, поради което се използват по-пестеливо и по-рядко от производителите. Прилагат се и антикорозионни агенти, преди да бъдат боядисани каросериите, но въпреки всички усилия, ръжда се образува с годините и загрозява автомобила ви.

Сред най-честите причини за образуване на ръжда са:

  • неправилната грижа за автомобила,
  • липсата на гараж или сигурно място за прибирането му,
  • солта и смесите, използвани през зимата за почистване на пътищата и предпазването им от заледяване, тъй като пътните соли действат като елекролити и допринасят за образуването на ръжда.

Как да изберем автомобил според обява в интернет?

Как се маха ръжда от кола?

Ако процесът е започнал, действайте незабавно – в момента, в който има дори намек за ръжда. Много по-лесно е да отстраните повърхностна ръжда и да предприемете мерки да спасите външния вид на автомобила си, отколкото да чакате да се задълбочи проблемът. Обикновено повърхностната ръжда на автомобил се образува, когато боята се разпадне поради механични причини и повреди или под силното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Справянето с проблема при повърхностна ръжда е лесно – необходимо е почистване, използване на шкурка до достигане до неръждясал метал, употреба на преобразувател на ръжда, нанесен с четка или гъба на два пъти през 30 минути, грундиране след около ден, през който колата следва да не се мокри и да се пази от влага, и накрая възстановяване на боята на колата.

Изглежда сложно, трудоемко, времеемко и изискващо средства за различните препарати и бои, но е редно да действате незабавно, защото ако не вземете мерки и не се справите с повърхностната ръжда, тя ще проникне дълбоко и ще стане по-сложно и по-скъпо да я изчистите. Нещо повече – проникващата ръжда е не само козметичен дефект и причинява не само проблеми с визията на автомобила ви, но може да  увреди и компоненти на окачването, което вече е сериозен проблем, надхвърлящ външния вид и свързан със сигурността и функционирането на автомобила. Това налага да полагате усилия да предпазите автомобила от образуване на ръжда и да го преглеждате по-често, ако шофирате при условия, които увеличават риска от ръждясване, за да откриете навреме грапави или компрометирани части и да избегнете поемането на риск, свързан със сигурността ви на пътя.

Правила и препоръки при покупка на употребяван автомобил

Превенцията – най-добрият избор

Вместо трескаво да търсите информация как се маха ръжда от кола, по-добре се погрижете да забавите появата ѝ. Превенцията е най-доброто, което може да направите за автомобила си и за собствената си сигурност. Ще забавите значително процесите, ако:

  • Почиствате и миете колата си често, за да не се натрупват мръсотия и соли, които увеличават риска от образуването на ръжда и ускоряват нежеланите процеси. Модерните автомивки могат да ви помогнат за щателно почистване. Не пестете от това.
  • Проверите дренажните отвори по дъното на вратите, които позволяват на дъждовната вода да изтича, това е много по-важно, отколкото предполагате, но често се пропуска от собствениците на автомобилите.
  • Почиствайте колата през зимата много по-активно и често, отколкото през топлите месеци. Това е важно, за да отстраните солта и остатъците от смеси, с които се извършва зимното почистване и поддържане на улиците. Те са основна причина за образуване на ръжда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com