Как се определя дали една кокошка е щастлива или нещастна?

10989
Как се определя дали една кокошка е щастлива или нещастна?
Снимка: iStock/Guliver

Както мнозина знаят, преди известно време се появиха нормативи, които изискват кокошките, отглеждани в индустриалните и личните стопанства, да бъдат „щастливи“.

Без да се спираме върху поредното чиновническо законотворчество, в същността си подходът е справедлив: няма нужда животните, които не са в категорията „домашни любимци“, да живеят в лоши условия – в края на краищата това се отразява върху качествата на продукцията, която получаваме от тях. Например, вече в много ферми пускат на кравите музиката на Моцарт и Бетовен – и, действително, млеконадоят се увеличава.

Лесно е да познаем кога кокошките в личното стопанство двор страдат от нещо, което дори да не е болест, не им се отразява добре. В такъв случай те може да се бият, да спрат да снасят или просто да стоят неподвижно и да изглеждат тъжни. Това означава, че е възможно да са стресирани.

Колко яйца снася кокошката на ден - разберете сега!

Стресът за домашните птици обикновено се причинява от тяхната среда – и те изпадат в своеобразен „птичи“ или, в нашия случай, „кокоши стрес“. Ето някои от неговите разновидности.

Физически стрес. Той може да възникне, ако кокошките са постоянно изложени на физически стресови фактори. Например, ако имате деца, които винаги тичат, опитвайки се да ги хванат; или куче, което ги преследва наоколо.

Социален стрес. Може да се появи, ако отглеждате птиците в пренаселен кокошарник (твърде характерно явление за индустриално развъжданите кокошки) или ако имате твърде много петли.

Физиологичен стрес. Причината може да е постоянен риск от нападения на хищници като ястреби, соколи, лисици, златки или белки.

Как да разпознаем ЯЙЦАТА, снесени от здрава кокошка?

Патологичен стрес. Това може да се случи при чести рискове от болести - най-вече, ако живеят в нехигиенични условия. Също и при липса на достъп до чиста питейна вода.

Хранителен стрес. Той може да възникне заради неадекватна храна или дори в случай, че достъпът до нея е неправилен – например, хранилките са поставени на неподходяща височина. Хранителен стрес може да възникне и, ако постоянно променяте вида на храната.

Стрес от околната среда. Този тип стрес възниква най-вече, ако птиците живеят в неправилна среда. Например кокошарникът може да е влажен, студен, твърде светъл, ветровит или лошо вентилиран.

Това са основните стресови фактори, които може да направят кокошките ви неразположени и като следствие - непродуктивни. Те показват, че са стресирани и нещастни по много начини.

Видове кокошки и техните особености

Някои от най-честите признаци на стрес и неразположеност при кокошките включват:

- постоянно издават звуци, показващи, че са разтревожени;

- бягат от хора;

- внезапно спират да снасят яйца или яйцата им може да са на бучки и набръчкани;

- постоянно се бият;

- може да са с поднормено тегло и недохранени;

- спад в броя на излюпените пиленца, защото петлите са станали временно безплодни.

Кои стъпки трябва да предприемете, за да направите вашите кокошки „щастливи“? Най-добрият начин да сте сигурни, че кокошките ви се чувстват добре, е да се уверите, че не са изложени на никакъв вид стрес.

Изградете кокошарника си правилно. Можете да се възползвате от услугите на опитен майстор или експерт по домашни птици. Уверете се, че няма да бъдат изложени на вятър, дъждовна вода и влага.

Освен това, ако имате кокошки носачки, уверете се, че сте изградили достатъчно места за гнездене, които са тъмни, топли и уединени. Оставете по 1 кутия (полог) за всеки 4 кокошки.

Избягвайте пренаселването на кокошарника (курника). Един от ключовете към „кокошето щастие“ е да им се даде достатъчно пространство, място за движение, драскане, кълване и пляскане с криле. Стандартната площ е 1 квадратен метър на 3 птици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com