Как се пере правилно пухеното яке?

15712
Как се пере правилно пухеното яке?
Снимка: iStock

Якетата от пух са доста често срещана част от гардероба на почти всяка дама. Те топлят доста, удобни са за носене, както и лесно се намират по магазините. Но за да ги запазим в отлично състояние трябва да полагаме подходящи грижи за тях, както и за изпирането им. Но как можем да почистим и изперем якето си в пералнята, така че неговият пух да бъде запазен в добро състояние?

За целта, е редно да се огледаме за етикета на якето и да погледнем иконите на него, които сочат как точно трябва да се пере. Ако няма картинка за това, че е препоръчително само ръчно пране за него, това значи, че спокойно може да го сложите в пералнята.  Преди да започнем да перем пухеното яке директно в пералнята, трябва да знаем някои важни неща, тъй като е важно за неговото състояние след изпиране.

Как да премахнем лошата миризма от прането?

Поне на всяка една домакиня ѝ се е случвало да извади прането от пералнята си и то да мирише лошо. Проблемът не изглежда толкова зле, к...

Добре е да направим проверка дали има предмети във всички джобове. Също така да се огледаме и  за петна по якето. Якетата с пух, често имат мръсни деколтета, джобове и маншети. Ако има петна, добре е да се обработят допълнително преди изпиране. За да направим това, трябва да избършем тези места със специален препарат или сапун за пране на петна.

Не бива да перем две якета наведнъж - това няма да премахне добре петната от тях и в най-добрия случай може да развали формата им. Добре е да използваме специален препарат за пране на яке. Не бива да опитваме  да го изпираме с обикновен прах, това е риск да унищожим тъканта му завинаги.

Ако пералнята ни има специална програма за пране на якета, тогава разбира се  може да използваме нея.  Най-деликатната функция на пералната машина е да пере пухени якета. Не бива да забравяме, че прането трябва да се състои при температура до 30 градуса по Целзий.

В допълнение към програмата за пране, трябва да активираме и допълнителна функция за изплакване, ако е възможно, или след процеса на пране да започнем друго изплакване, за да отмием по-добре препарата, защото пухът ще го абсорбира. Най-добре е да оставим центрофугата, защото пухът ще промени позицията си в якето при високи обороти и дори ще излезе от шевовете, което може да причини повреда на дрехите. За да изсъхне правилно, трябва да разкопчаем всички копчета, ципове и други закопчалки.

Бяло като сняг пране: Как да го постигнем с ДОМАШНИ средства?

Белите дрехи изглеждат страхотно и като облекло, и като домашен текстил. Съвременната индустрия предлага голямо разнообразие от щампи и...

Също така се препоръчва да обърнем вътрешната част на якето навън за да изсъхне по-добре. След изпиране пухът обикновено се натрупва на купчини, така че можем да се опитаме да изтърсим якето и да разпределим пуха равномерно по повърхността. След това трябва да го окачим на закачалка. По време на процеса на сушене редовно трябва да изправяме якето надолу, за да сме сигурни, че е равномерно, за да ускорим скоростта на сушене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com