Каква е препоръчителната дневна доза овесени ядки?

37953
Каква е препоръчителната дневна доза овесени ядки?
Снимка: iStock

Включването на овесени ядки в ежедневното меню може да допринесе значителни предимства за здравето на сърцето ви. Те са богати на разтворими фибри, които намаляват степента на LDL-холестерола, известен също като „лош" холестерол. Понижаването на неговото ниво определено намалява рисковете за инсулти и сърдечни заболявания.

Д-р Карла Леал разказва тук за ползите и правилните количества при консумирането на овесени ядки. 

Препоръчителната порция овесени ядки обикновено варира, колебае се в зависимост от множество фактори и се определя най-добре от професионален диетолог. Той ще предпише подходящия размер на порцията в зависимост от здравословното ви състояние – тя трябва да осигурява добър баланс на фибри, въглехидрати, на други най-различни и важни хранителни вещества. В тази връзка би трябвало да се наблегне върху обстоятелството, че индивидуалните нужди може да се колебаят в зависимост от най-различни фактори като възраст, пол, ниво на активност и лични намерения относно здравословното ви поведение.

Въпреки че са полезни, яденето на овесени ядки всеки ден води до тези проблеми

Препоръчителен дневен прием на овесени ядки

Този прием обикновено варира между половин и една чаена чаша сварени овесени ядки дневно. Консумирането на тази порция може да осигури различни здравословни ползи, главните сред които са следните.

Сърдечно здраве

Овесените ядки са наситени с разтворими фибри. Доказано е, че бета-глюканът в овеса подобрява здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане и възпаленията.

Контрол на теглото

Овесът е култура, изобилстваща с хранителни вещества, която осигурява усещане за ситост и може да спомогне да бъде поддържано здравословно тегло. Фибрите в него забавят храносмилането и придават чувство за засищане, а то определено помага за контрол на теглото.

Включването на овесени ядки в ежедневието е лесно – просто за закуска се насладете на купа овесени ядки или ги добавете към смутита, печени продукти или кисело мляко. Също така се съобразявайте с факта, че тези препоръки се основават на научни изследвания и може да се видоизменят, за да отговарят на вашите индивидуални нужди, вкусове и предпочитания.

Сутрин или вечер е най-добре да се ядат овесени ядки?

Коригиране на консумацията на овесени ядки за специални диетични нужди

Ако имате специфични диетични нужди – примерно, непоносимост към глутен или диабет, важно е да коригирате съответно консумирането на овесени ядки. Те винаги са питателна и универсална добавка към вашата диета, но е важно да вземете предвид състоянието на организма си.

Ето някои основани на доказателства препоръки за коригиране на консумацията на овесени ядки въз основа на специфични медицински състояния.

При диабет: овесените ядки са подходящ вариант за хора с диабет поради ниския им гликемичен индекс, който помага за регулиране степента на кръвната захар. Стремете се да включите около ½ до 1 чаена чаша ядки в дневния си хранителен план.

Непоносимост към глутен: ако спазвате безглутенова диета, потърсете овесени ядки. Но да бъдат сертифицирани без глутен, за да сте сигурни, че не са били замърсени по време на обработката. Включете ги в безглутенови рецепти като печена овесена каша или гарнитура за кисело мляко и смутита.

Заключение

Включването на овесени ядки в ежедневната ви диета може да предложи множество ползи за здравето. Въз основа на препоръчаните размери на порции, всеки професионален диетолог би ви разработил и предложил диетичен дневен план и режим с подходящо количество, съобразено с вашите специфични индивидуални нужди. Изключително важно е да се коригира в постоянен режим консумирането на овесени ядки въз основа на индивидуалните предпочитания.

Не забравяйте, че балансираният и практичен подход към храненето е ключов, а овесените ядки определено са винаги ценна добавка към една добре балансирана диета.

Внимание! Тази статия е само информативна. Избягвайте самолечение и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com