Каква е разликата между Холандия и Нидерландия?

29807
Каква е разликата между Холандия и Нидерландия?
Снимка: iStock

Макар някога двете имена се използват като взаимозаменяеми, Холандия престава да се използва и от 2020 г. официалното име на държавата е Нидерландия.

Холандия и Нидерландия едно и също ли е?

Не, това са две различни имена.
Сигурни винаги сте мислили, че Холандия и Нидерландия са имената на една и съща страна, известна със сиренето Гауда, лалетата, вятърните мелници и дървените обувки. Макар десетилетия двете имена се смятат за едно и също, Холандия и Нидерландия са две много различни неща. Холандия е провинция, а Нидерландия е името на цялата страна.

Как Холандия става синоним на Нидерландия?

Може би причината е неправилното брандиране. Най-големият град в Нидерландия е Амстердам, който е разположен в Северна Холандия. Тук се намират също Ротердам и Хага. Исторически този регион има най-голям принос за благосъстоянието на нацията. Затова се превърна в обичайна практика за Нидерландия да използва името на региона като синоним на цялата страна.

Нидерландия не е родината на лалето - ето коя е!

Промяна на гледната точка

Тъй като повечето от 20-те милиона туристи в страната спират само в Амстердам, Нидерландия отказва да използва официално името “Холандия”, за да насърчи пътуващите и в региони извън регион Холандия, както и да затвърди името на страната като своя национална марка.

За да се “отърве” от всички препратки към името Холандия в официалните правителствени документи, Националният туристически борд създава ново лого. Предишното лого представлява оранжево лале до думата “Холандия”. Новото лого представлява стилизирано лале в буквите „NL“. Министерството на външните работи заявява, че “Новият стил е в резултат от разработена стратегия с цел по-ясно представяне на това, което Нидерландия може да предложи на света”.

Любопитни факти зи Нидерландия

* Най-високите хора
Средната височина на мъжете в Нидерландия е 183 см, а на жените - 171 см. Според статистиката средният ръст на хората в страната се е повишил с 20 см за последните 200 години. Този факт остава загадка и причината за повишаване на ръста все още не е ясна. Някои теории приписват това на генетиката, универсалното здравеопазване, ниското социално неравенство и диета, богата на сирене и млечни продукти.

* Най-големият износител на цветя в света
Страната е известна като “Цветният магазин на света” и то основателно. Нидерландия произвежда 80% от цветните луковици в света, а цветната индустрия съставлява над 5% от брутния вътрешен продукт на страната. Страната представлява близо 90% от общата площ на фермите за лалета в света и произвежда 4,3 милиарда луковици лалета годишно. Цветята са и сред най-големите туристически атракции на Нидерландия, които привличат хиляди туристи всяка година, за да видят красивите цветни полети.

* В Амстердам има над 1200 моста
Красивите мостове на Амстердам са емблематични за града. Общият им брой е 1281, които свързват градските 165 канала. Съществуват няколко исторически моста, докато други от тях са декорирани с ярки цветя или осветени през нощта.

* Една трета от Нидерландия е под морското равнище
Името “Нидерландия” се превежда като “ниска земя”. Не е тайна, че името идва поради факта, че е най-ниската страна в Европа.
Най-ниската точка е Zuidplaspolder - 6,7 м под морското равнище. Най-високата точка е хълма Vaalserberg - 323 м над морското равнище.

* Нидерландия е първата страна в света, която легализира еднополовите бракове
На 1 април 2001 г. Нидерландия приема закон за легализиране на еднополовите бракове. Кметът на Амстердам бракосъчетава 4 двойки в полунощ на 1 април, с което отбелязва събитието. 

Топ 7 забележителности, които да видите в Нидерландия

* В Нидерландия има над 1000 вятърни мелници

* Много жени раждат у дома
Около 30% от нидерландските жени раждат сами у дома. Здравната застраховка покрива изцяло домашното раждане, но не винаги покрива болничното раждане, освен ако няма медицинска необходимост от това.

* Морковите са оранжеви заради Нидерландия
През 10-ти век морковите били бели, лилави или светложълти. Уилям I Оранжевият помага на нидерландците да спечелят своята независимост от Испания през 17-ти век. В негова чест нидерландските фермери създават оранжевите моркови чрез “умно” отглеждане. Новият цвят става особено популярен и днес е официалният цвят на страната и на Кралското семейство. 

* Страната на велосипедите
В Нидерландия има повече велосипеди отколкото хора. Общият им брой е над 22 милиона, което прави средно по 1,3 велосипеда на човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com