Каква е разликата между сладолед и италианско джелато

2448
Каква е разликата между сладолед и италианско джелато
Снимка: iStock/Guliver

Апетитният сладолед е връхната точка на италианските ваканции на много туристи.

Цяло лято хората от цял свят се стичат в Италия, за да се насладят на прясна паста, пица и, разбира се, изобилие от сладолед.

Но технически "gelato" е само италианската дума за "сладолед". Така че всъщност има ли разлика?

Лекар разкри мистериозна полза за здравето от сладоледа

Ако някога сте имали късмета да ядете сладолед в Италия, то вероятно е имало „по-добър“ вкус от всичко останало. Това вероятно се дължи на пристрастия към неотдавнашното време, италианската романтика и защото млечните продукти, специално в Италия, имат напълно различен стандарт за пастьоризация. Млякото не се нагрява толкова силно, така че по същество млечните продукти, влизащи в сладоледа, са по-„пълни с вкус“.

От друга страна, сладоледът може да бъде по-добър за дълготраен вкус

За сладоледа повече мазнини означава по-декадентско изживяване. С по-мазна основа, сладоледът задържа вкуса на вашите вкусови рецептори по-дълго и по-интензивно, което го прави идеален за скъпи съставки като органичен тъмен шоколад и ванилия. Джелато е с по-ниско съдържание на маслена мазнина, така че не пречи на по-деликатните вкусове, като ягода и шам фъстък. Когато работим с по-деликатен вкус, ще подходим към него като към сладолед или шербет, за да го оставим наистина да блесне.

Производителите на джелато обикновено гравитират към класически италиански вкусове като страчатела, шам фъстък и ночиола (лешник).

Сладоледът и джелато се различават и по отношение на оптималната температура за сервиране. Джелато изисква малко по-висока температура, за да запази тази кремообразна и еластична текстура, докато сладоледът би се разтопил и би станал твърде чорбест при тези условия.

Лекар разкри какво ще се случи с кръвното ви, ако ядете сладолед в жегата

Тъй като е с много по-ниско съдържание на мазнини и има малко или никакви яйца за стабилизиране, за да бъде с най-добрия си вкус, джелтото трябва да се сервира в рамките на 24 часа от производството му.

Струва си да се отбележи обаче, че почитателите на сладоледа биха казали, че лакомствата в магазина за сладолед се сервират най-добре и в рамките на 24 часа след производството.

Все пак има причина да виждате тонове предложения за сладолед във фризера на магазина за хранителни стоки и дори за покупка в магазините за сладолед, но не виждате много сладоледени заведения, продаващи замразени канти. Сладоледът е твърдо замразен, така че трае по-дълго.

Първият признак за вкусен сладолед е да не можете да го видите във фризера. Другият издайнически признак за посредствен сладолед е, когато е натрупан високо в кутията със сложни съставки, изписани на бонбони, натрупани отгоре. Обикновено, когато изглежда така, се прави в магазина, но с промишлено произведени торби с прахообразна смес и предварително направени добавки.

В Европа много производители на сладолед следват семейни рецепти и пастьоризират собствената си смес точно там, където правят своя сладолед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com