Как се прави домашен шоколадов сладолед - вкус от едно време

5009
Как се прави домашен шоколадов сладолед - вкус от едно време
Снимка: Тhinkstock/Guliver

Сладоледът е любимо лакомство за мнозина, особено през лятото. Винаги го купуваме, за да избягаме от знойната жега. В същото време малко хора мислят да го направят сами. Но този процес не е никак сложен.

Шоколадов сладолед с богат вкус, копринена текстура и гладък шоколад. Освежаващо, прохладно, нежно и толкова вкусно... Най-доброто лятно лакомство за всички времена.

Как се прави домашен шоколадов сладолед?

С настъпването на горещите летни дни искаме да се освежим със студен сладолед. Най-лесният начин е да го купите в магазина. Въпреки това, няма гаранция, че ще бъде вкусно и здравословно. Затова ще се научим как да го приготвим сами, но първо ще разкрием някои тайни при приготвяне, знаейки, че сладоледът у дома няма да се окаже по-лош от този, който се сервира в кафенетата.

При приготвянето на сладолед основното е да издържите технологичния процес. При индустриалното производство суровата маса се филтрира и охлажда под налягане. След замразяване в специални машини с насищане с въздух. Полученият мек сладолед се опакова и изпраща за втвърдяване. Вкъщи можете да използвате автоматична или полуавтоматична машина за сладолед. Но при липсата му има други прости начини да приведете лакомството "в приличен вид".

Основните компоненти на сладоледа са мляко, сметана, захар, сгъстител. На последно място, сладоледът става нежен и замръзнал. За сгъстител се използват жълтъци, нишесте, желатин, агар-агар. Без тези продукти сладоледът ще се разтопи бързо и няма да запази формата си.

Принципът на действие на машината за сладолед е да замразява сместа, като едновременно с това я смесва и насища с въздух, което предотвратява замръзването на кристалите. След като масата се прехвърля във формата и се изпраща във фризера за втвърдяване. При липса на машина за сладолед правилната текстура може да се получи без специално оборудване. За да направите това, приготвената смес се поставя във фризера и се разбива с миксер на всеки 15 минути до мек „полуготов продукт“. След като престоят във фризера още 3 часа.

По-добре е да приготвите сладолед ден преди сервиране, т.к. препоръчително е да го държите в хладилника за един ден, за да замръзне. Тогава няма да има "бързи" ледени кристали или разслояване.

За шоколадовия сладолед към горещата жълтъчна смес се добавят 50 г черен шоколад и се разбърква добре до разтваряне. Можете също така да използвате какао на прах вместо шоколад.

Готовият сладолед се съхранява във фризера няколко седмици.

Лятна вкусотия: Как се приготвя най-вкусният домашен сладолед

Как да си направим шоколадов сладолед у дома

Както знаете, домашният сладолед е много по-здравословен и вкусен. Следователно няма да е излишно да знаете и да можете да го приготвите. Оказва се, че домашният шоколадов сладолед е мек, хомогенен, без зрънца лед, с наситен шоколадов цвят и вкус.

Калорично съдържание на 100 g - 138 kcal.

Порции - 3

Време за готвене - около 4 часа

Съставки:

·        Шоколад - 50гр

·        Мляко - 3 с.л.

·        Жълтъци - 4 бр.

·        Захар - 100гр

Подготовка стъпка по стъпка:

Шоколадът се настъргва на средно ренде.

Изсипете млякото в тенджера и го загрейте до кипене.

Сложете парченцата шоколад в млякото и ги разтворете напълно. След масата отстранете от огъня и леко охладете.

Смесете жълтъците със захарта и разбийте.

Въведете жълтъчната маса в шоколадово-млечната смес. За да не се подсирват жълтъците, сипвайте ги бавно при непрекъснато бъркане.

Поставете масата на бавен огън и гответе, докато се сгъсти, като разбърквате през цялото време. Не оставяйте да заври. Консистенцията на масата трябва да е такава, че ако прокарате пръста си върху нея, да остане следа.

Изсипете сместа във форма, покрийте със стреч фолио и сложете във фризера за 3 часа. В същото време разбърквайте масата на всеки час.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com