Какви са 5-те МИТА относно празничното НАПЪЛНЯВАНЕ

2268
Какви са 5-те МИТА относно празничното НАПЪЛНЯВАНЕ
Снимка: iStock/Guliver

Отново е най-хубавото време от годината – коледните и новогодишните празници. Освен с добро настроение, подаръци и любими хора, го свързваме и с обилното хапване на всякаква вкусна храна. А това често води до по-малко приятното напълняване с няколко килограма. Какви са митовете относно празничното напълняване ще разгледаме сега.

Диета след празниците – със сигурност всеки от нас има чувството, че качва поне килограм при всяко сядане на празничната трапеза. Това обаче не е вярно. Да, възможно е да се стигне до преяждане, но това води до временно подуване на корема и усещане за напълняване. Трудно ще надебелеете от няколко хапвания. Покачването на килограми може да се случи, ако прекалите с различните сладкиши и захарни храни, също и такива с високо съдържание на калории. Дори да качите някой друг килограм по време на празниците, ще ги свалите след като се върнете към нормалното си ежедневие, в което няма да се тъпчете всеки ден обилно.

Сутрешните навици, от които гарантирано качваме КИЛОГРАМИ

Балансираното хранене и физическите упражнения са с фундаментално значение, когато става въпрос за здравословен начин на живот. Те обач...

Сладкишите – причина за напълняване по празниците – те със сигурност ще присъстват на трапезата по празниците, особено ако ги прекарате у дома. Те обаче не са единствената причина за напълняване. Виновно за това е седенето на масата с часове. Освен това, когато седите на трапезата с близките или с приятелите си, сте по-склонни да се храните повече, отколкото ако седите сами. Ето защо е добре да разнообразявате ежедневието по време на празниците с игри, разходки или нещо друго, което не е свързано с ядене.

Тренировките срещу приетите калории по празниците – трудно ще изгорите калориите, натрупани по празниците, защото те обикновено са много. Най-добре е да не се силите с тежка тренировка, а да продължите с регулярното спортуване според режима ви. Важно е да не прекалявате с храната по празниците и след това. Най-важното е да се върнете към здравословния начин на живот след като празничното време отмине, а по време на Коледа и Нова година да се наслаждаване на времето, прекарано с близките.

Пречистване на тялото след празници – струва ви се логично, но всъщност изобщо не е препоръчително. Процесът на детоксикация обикновено е свързан с лишения и строга диета. Ако преминете от обилно хранене към ден само на течности например, това ще стресира организма и ще предизвика големи метаболитни колебания. Важно е да свалите килограми бавно и умерено. Така ще се предпазите и от последващия йо-йо ефект, който обикновено се наблюдава след драстично гладуване.

Здравословни алтернативи на храната по празниците – никой не е казал, че празничната трапеза трябва да е отрупана с калорични ястия. И ако е – че трябва да наблегнете на тях. Освен това, ако пък има твърде здравословна храна, тя вероятно няма да достави необходимите хранителни вещества на организма и пак ще ви се прииска да посегнете към калоричното. Важно е просто да не прекалявате.

Това е причината за косопад, умора и напълняване

Косопад, умора и напълняване - това са проблеми, познати на всяка жена. И виновникът е само един - хормоните. Те играят много важна рол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com