Какво да хапвате, ако работите нощем?

10770
Какво да хапвате, ако работите нощем?
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно често сте чували, че не трябва да ядете след 19 часа, за да се радвате на фина талия и стройна фигура, както и на добра кожа, тъй като тя е пряко зависима от състоянието на храносмилателната система, а здравият стомах не допуска хранене непосредствено преди сън. Какво обаче се препоръчва за работещите нощем? Ясно е, че нощните смени изискват хранене през нощта и че режимът изцяло се променя.

Забавеният метаболизъм, храносмилателни и жизнени процеси в късните часове обаче изискват по-специално хранене, различно от това, което бихте сервирали на масата си през деня. Нещо повече – почивката по време на нощна смяна не може да бъде употребена за обяд в съседния ресторант, което сочи като ключово предварителното приготвянето на вкусна и полезна храна, подходяща за малката ви среднощна закуска на работа, и занасянето ѝ на работното място. Какво да си приготвите и да приберете в кутията за храна?

Специалист със съвет как да опазим съня си, ако работим нощем

Александър Калинкин - сомнолог и ръководител на Центъра по медицина на съня към Московския държавен университет, обясни пред РИА Новост...

Добрата храна е важна за доброто здраве и продуктивността на хората, работещи на смени и нощем. Тя трябва да е удобна за консумация, да съдържа ценни източници на енергия, но не и на празни калории, да е пълна с витамини и минерали и да ви държи съсредоточени, бодри и  в кондиция. Не следва да води и до покачване на килограми, каквото се наблюдава при много от работещите нощна смяна.

1.       Пакетче ядки

Ядките са отличен източник на енергия, от която имате нужда в работния ден, в случая – в работната нощ. Най-добре е да са микс, за да задоволите нуждата на тялото от различни витамини и минерали. Ядките се препоръчват за среднощно хапване и поради факта, че не съдържат въглехидрати и имат нисък гликемичен индекс. Храните, които са богати на захар и въглехидрати, дават много енергия бързо, но скоро след храненето се наблюдава рязък спад, сънливост и нов прилив на глад, което е неудачно. Избирайки храни, богати на белтъци и мазнини, си осигурявате енергия, която не е на приливи и отливи, не трупате мазнини около талията и най-важното – удобно и вкусно ви е, не се нуждаете от кутия за храна и съдове и може да ги хапвате на крак и по всяко време.

2.       Лека храна – супа, салата

Ако имате възможност да ядете с прибори, пригответе си и си занесете супа и салата на работното място. Тази храна е пълна с витамини и е лесна за смилане. Телата ни се управляват от циркаден ритъм, определени хормони и храносмилателни ензими се секретират в определени часове от деня, което основно означава, че през нощта храносмилателните процеси се забавят, а функционирането на червата не е така пълноценно. Това води до необходимост по време на нощна смяна да се храните с лесни за смилане храни, за да не натоварвате тялото си.

Кой е най-добрият начин за топлинна обработка на храната

Следват пет супер лесни техники за готвене с ниско съдържание на мазнини, които можете да овладеете за времето, необходимо за създаване...

3.       Храни с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс на храните може да намерите в интернет. Важно е да консумирате през нощта само храни с нисък индекс, тъй като панкреасът не работи толкова добре през нощта и не е в състояние да управлява кръвната захар, която се повишава рязко след прием на храни с висок гликемичен индекс.

4.       Хидратираща храна

Сочни плодове като мандарини и диня, както и отново лека зеленчукова супа, са идеални, ако работите нощни смени. Важно е да хидратирате тялото си по време на работа през нощта, за да бъдете бодри и да предотвратите умората.

На всяка цена трябва да избягвате тежка, мазна, високовъглехидратна храна, консервирани храни, захар и сладки пакетирани изделия. Те ще влошат паметта и концентрацията, ще понижат работоспособността, ще доведат в дългосрочен план до влошено здраве и напълняване, както и до проблеми със стомаха и кожата. Внимавайте и с енергийните напитки. Позволете си единствено едно кафе и то не в края на работната нощ, за да се наспите добре, прибирайки се у дома.

Ежедневните навици, които ВРЕДЯТ на храносмилателната система

Около 70% от нашите имунни клетки се намират в храносмилателната система, затова от голямо значение за нашето здраве и настроение е хра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com