Какво да предпочетем: къща или апартамент?

6519
Какво да предпочетем: къща или апартамент?
Снимка: Pexels / Pixabay

Съществуват два вида хора - такива, които биха предпочели да живеят в апартамент, и другия тип са хора, които си мечтаят за живот в къща. Не съществува грешен или правилен избор, тъй като всичко е въпрос на личен избор. Има обаче някои обективни фактори, които трябва да имате предвид при взимане на решение за покупка на жилище. Ето кои са основните три неща, за които е важно да помислите, когато се чудите дали да изберете апартамент или къща.

Местоположение на имота

Ателиетата ще могат да са със статут на жилища

Ателиетата ще могат да получават статут на жилища при определяне на предназначението на сградите. За едностайните жилища вече ще се раз...

Без значение дали предпочитате къща или апартамент, местоположението на имота е сред най-важните фактори. Повечето от къщите се строят в предградията на градовете или в околните райони. Хората, избиращи да живеят в къща обикновено търсят спокойствие и уединение, по-чист въздух, връзка с природата и живот извън хаоса и шума на града. Само че този избор прави връзката с централните райони по-трудна и по-бавна, най-вече, ако не разполагате със собствен автомобил. Комуникацията е една от основните причини част от хората да избират да притежават апартамент в гъсто населени централни квартали, където всичко, което може да им потрябва спешно, се намира едва на няколко спирки с градския транспорт или дори на пешеходно разстояние.

Външни удобства

Вероятно един от основните фактори за избор на къща пред апартамент са евентуалните външни удобства. Не може нищо да се сравни с предимството да разполагаш със собствен двор или, най-малкото, с веранда, на която да имаш възможността да изпиеш сутрешното си кафе. Може би дори личен басейн или цяла спа зона? Трябва обаче да вземете  предвид и факта, че такъв тип удобства предполагат един доста сериозен ангажимент, който би увеличил разходите за поддържане на имота. Това важи не само във финансово отношение, но и от гледна точка на време и енергия. Има и предимства, и недостатъци – помислете от лична гледна точка струва ли си да косите тревата всеки уикенд и бихте ли отделили време да чистите басейн редовно.

Социална среда

Страхотни хитринки за малки и тесни домове

В днешно време новото строителство става все по-труднодостъпно, а пространствата - все по-малки. Оказва се голямо предизвикателство да ...

Споменахме вече, че животът в къща дава възможност за повече спокойствие и уединение. Съседите не са чак толкова близо до вас, няма да ви пречат с ремонтите си в неделя сутрин, няма да ви шпионират, ако забравите да дръпнете пердетата, в петък вечер може да си поканите гости и да останете до късно, без никой да викне полиция. Същевременно обаче лишава от усещане за колектив и социална принадлежност.

Като заключение нека кажем, че няма как да се направят обобщаващи изводи за това кой е правилният вариант или по-добрия избор, защото важна роля играят субективни фактори като предпочитания, навик и усещане. Изискванията и на двете страни могат да бъдат обединени и удовлетворени обаче от един определен тип имоти – става дума за партерни мезонети, каквито понякога се предлагат в жилищни комплекси от затворен тип. Тези имоти обобщават в себе си всичките предимства на живота в къща и в апартамент, като в същото време елиминират сериозна част от недостатъците им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...