Какво е Кентавър - от кои 2 животни се състои

4718
Какво е Кентавър - от кои 2 животни се състои
Снимка: Stefano Ferrario / Pixabay

Митологията е изпълнена със загадъчни и оригинални създания, а едно от най-забележителните сред тях е кентавърът - хибрид между човек и кон. Древните гърци създали този митичен образ, който прелита между двата свята, представяйки съчетание от сила, мъдрост и загадъчност. В тази статия ще разгледаме произхода на легендата за кентавъра и как този фантастичен образ се е превърнал в символ на древногръцката митология.

Произход на мита

Кентавърът, както го представя древногръцката митология, има туловище и четири крака на кон и човешки торс вместо конска глава и грива. За това създание се вярва, че живеело в горите и планините, където проявявало несдържан и буен характер. Някои кентаври били враждебно настроени към хората, докато други се считали за техни помощници.

Прочути двойки в митологията

Интересното е, че легендите за тези същества възникват от взаимодействието на древните гърци с конете. В древността, гърците не използвали конете за езда, както станало по-късно в историята. Те предпочитали колесниците като военна техника, дълго време важна част от армии по това време. Конникът бил по-скъпо удоволствие и не толкова ефективен във военен план, поради което колесницата заемала важно място в стратегията на битките.

ездач

Жителите на средиземноморието

Съвсем различно от гърците, други древни народи като чергарските племена на Балканския полуостров и индианците в Южна Америка, които първи се срещнали с конете, изпитвали различен подход към тези животни. За тях конят бил съчетание от човек и животно, което е отразено в мита за кентавъра.

Археолози направиха уникални находки в храма на Хнум в Есна (СНИМКИ)

Така, когато испанските конкистадори слезли на американския континент и яхнали конете си, индианците ги възприели като същества, съчетаващи в себе си човешки и конски черти. Този опит за съчетаване на две различни същества може да бъде евентуалната причина за възникването на легендата за кентавъра.

Известни кентаври в митологията

В гръцката митология един от най-известните кентаври е Хирон. Той бил син на Кронос и океанидата Филира. Хирон се отличавал с необикновена мъдрост и доброта и бил учител на големи богове като Аполон и Артемида, както и на герои като Орфей, Ахил, Актеон и Патрокъл. Този кентавър бил близък приятел на Херкулес, но трагично бил ранен с отровна стрела от приятеля си и осъден на вечни мъки поради безсмъртието, което не му позволявало да умре. Хирон е поставен от боговете върху небесната сфера като съзвездие Кентавър.

Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват

Други известни кентаври включват Нес, работил като превозвач през река Евен и участвал в трагичен инцидент с Херкулес, както и Евритион, който бил пияница и раздразнителен, участвал в бой с лапитите и бил убит от Херкулес.

Легендата за кентавъра представлява вълнуващ и оригинален поглед върху начина, по който древните гърци възприемали света и създавали митове, основани на техните опити и възприятия. Този хибриден образ, съчетаващ човека и коня в едно, става символ на мъдрост и сила, но също така и на бунтарския, и необуздан характер на природата. Кентавърът остава забележително и вдъхновяващо същество, което ни напомня за богатството на древната митология и нейната способност да промени света около нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com