Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е Кентавър - от кои 2 животни се състои

04 декември 2023, 12:29 часа

Митологията е изпълнена със загадъчни и оригинални създания, а едно от най-забележителните сред тях е кентавърът - хибрид между човек и кон. Древните гърци създали този митичен образ, който прелита между двата свята, представяйки съчетание от сила, мъдрост и загадъчност. В тази статия ще разгледаме произхода на легендата за кентавъра и как този фантастичен образ се е превърнал в символ на древногръцката митология.

Произход на мита

Кентавърът, както го представя древногръцката митология, има туловище и четири крака на кон и човешки торс вместо конска глава и грива. За това създание се вярва, че живеело в горите и планините, където проявявало несдържан и буен характер. Някои кентаври били враждебно настроени към хората, докато други се считали за техни помощници.

Прочути двойки в митологията

Интересното е, че легендите за тези същества възникват от взаимодействието на древните гърци с конете. В древността, гърците не използвали конете за езда, както станало по-късно в историята. Те предпочитали колесниците като военна техника, дълго време важна част от армии по това време. Конникът бил по-скъпо удоволствие и не толкова ефективен във военен план, поради което колесницата заемала важно място в стратегията на битките.

ездач

Жителите на средиземноморието

Съвсем различно от гърците, други древни народи като чергарските племена на Балканския полуостров и индианците в Южна Америка, които първи се срещнали с конете, изпитвали различен подход към тези животни. За тях конят бил съчетание от човек и животно, което е отразено в мита за кентавъра.

Археолози направиха уникални находки в храма на Хнум в Есна (СНИМКИ)

Така, когато испанските конкистадори слезли на американския континент и яхнали конете си, индианците ги възприели като същества, съчетаващи в себе си човешки и конски черти. Този опит за съчетаване на две различни същества може да бъде евентуалната причина за възникването на легендата за кентавъра.

Известни кентаври в митологията

В гръцката митология един от най-известните кентаври е Хирон. Той бил син на Кронос и океанидата Филира. Хирон се отличавал с необикновена мъдрост и доброта и бил учител на големи богове като Аполон и Артемида, както и на герои като Орфей, Ахил, Актеон и Патрокъл. Този кентавър бил близък приятел на Херкулес, но трагично бил ранен с отровна стрела от приятеля си и осъден на вечни мъки поради безсмъртието, което не му позволявало да умре. Хирон е поставен от боговете върху небесната сфера като съзвездие Кентавър.

Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват

Други известни кентаври включват Нес, работил като превозвач през река Евен и участвал в трагичен инцидент с Херкулес, както и Евритион, който бил пияница и раздразнителен, участвал в бой с лапитите и бил убит от Херкулес.

Легендата за кентавъра представлява вълнуващ и оригинален поглед върху начина, по който древните гърци възприемали света и създавали митове, основани на техните опити и възприятия. Този хибриден образ, съчетаващ човека и коня в едно, става символ на мъдрост и сила, но също така и на бунтарския, и необуздан характер на природата. Кентавърът остава забележително и вдъхновяващо същество, което ни напомня за богатството на древната митология и нейната способност да промени света около нас.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес