Какво е серотонин и как действа?

1386
Какво е серотонин и как действа?
Снимка: iStock

Серотонинът е химикал, който е тясно свързан с човешкото психологическо и физическо функциониране, а именно апетита, настроението, либидото и поведението. Серотонинът се синтезира в нашето тяло: отчасти в мозъка и отчасти в червата (около 80-90%). Той е необходим за поддържане на психо-емоционалния баланс на човека, поради което често се нарича хормон на радостта или удоволствието. И има защо – според някои изследвания дефицитът му води до депресия и проблеми със светоусещането.

Как работи той?

Серотонинът е предавател на импулси между нервните клетки, той регулира тяхната дейност, като дава команди за едно или друго действие - бъдете щастливи, движете се, не бъдете тъжни. В резултат на това неговата правилна и продължителна работа осигурява положително и стабилно емоционално състояние.

Учените разкриха тъмната страна на "хормона на щастието" серотонин

Настроението ни много зависи от правилното предаване на сигнали и от нивото на самия серотонин в тялото ни. Колкото повече има, толкова по-добри сме. Въпреки това, излишъкът от „хормона на щастието“, както и неговият дефицит, могат да доведат до неприятни последици - предозирането на „радостта“ може да се случи поради неправилна комбинация от лекарства и да доведе до световъртеж, сънливост, безсъние, внезапна загуба на тегло , и така нататък. Липсата на серотонин се усеща чрез лошо настроение, слабост и апатия.

Между другото, слънчевата светлина е необходима за производството на серотонин - затова през лятото животът ни изглежда вълшебен, а през зимата искаме да лежим под завивките и да съжаляваме за безсмислено пропилените години.

Как да помогнем на тялото да произвежда серотонин?

Ако смятате, че животът не е толкова прекрасен, колкото ви се е струвало вчера, не бързайте да се впускате в тези негативни емоции. Може би цялата работа е точно в липсата на серотонин. Опитайте се да помогнете на тялото си да попълни нивото на „хормона на щастието“, като прибягвате до един от тези трикове.

Яжте. Вашият избор са храни с високо съдържание на триптофан, аминокиселина, която е предшественик на серотонина и без която синтезът на нашия хормон е невъзможен. Така че, ако решите да „ядете“, за да се почувствате по-добре, съветваме ви да обърнете внимание на „червеното“ месо, риба, сирене и извара, тиквени семки, фъстъци и кедрови ядки.

Как да станете по-щастливи: 3 храни, които повишават нивата на серотонин

Избягвайте кофеина. Кафето, чаят, шоколадът и някои безалкохолни напитки трябва да бъдат забранени. Кофеинът предотвратява образуването на серотонин и намалява настроението.

Говорете. Доказано е, че можете да повишите нивата на серотонин чрез самохипноза. Този хормон и настроението имат двупосочна връзка, което означава, че могат да си влияят взаимно. Психотерапия, задушевни разговори, смях – всичко това подобрява емоционалното ви състояние.

Насладете се на слънцето. Както вече казахме, образуването на нашия хормон изисква слънчева светлина, която ще ускори процеса на синтез на серотонин. Затова бъдете по-често навън, не пропускайте добрите дни и се разхождайте всяка свободна минута. 

Спортувайте. Физическите упражнения ускоряват синтеза на серотонин в мозъка, поради което хората, които са в депресия, често са съветвани да се запишат на фитнес или да започнат да бягат. Спортът има положителен ефект не само върху физическата ни форма, но и върху емоционалното ни състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com