Какво е значението на думата Инквизиция?

20498
Какво е значението на думата Инквизиция?
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато чуем думата “инквизиция” си представяме несправедливост, жестокост, мъчения. Латинският юридически термин inquisitio означава “следствие, разследване, изследване”. Според Българския тълковен речник “инквизиция” е:

1. съдебно-полицейски орган на Католическата църква през средните векове, който жестоко наказва еретиците.
2. разследване или разпит на провинени, придружени с нечовешки мъчения, убийства и др.
3. прен. морален тормоз.

Името “инквизиция”  далеч надхвърля обикновеното задаване на въпроси и е свързано с един от най-мрачните периоди на Католическата църква

Испанската Инквизиция – митове и истини

Началото

Инквизицията е създадена чрез папска була (основен папски документ) в края на 12-ти век от папа Луций III и е известна като “Средновековна инквизиция”. Целта й е да организира преследването на некатолическите християнски религии в Европа.
Папа Луций III изпраща епископи в Южна Франция, за да накажат практикуващите катаризма - дуалистична християнска секта, която оспорва тезите на католицизма. 

Освен катарите във Франция, Католическата църква преследва валдензите в Северна Италия и Германия. Валдензите са против католическото духовенство и го смятат за недостойно да заема религиозни длъжности.

През 1231 г. папа Григорий IX  изпраща инквизитори в Арагон, Испания с цел да изкоренят ширещата се в региона катарска ерес. Така се поставя началото на една от най-ужасяващите институции - Испанската инквизиция. С нейната организация се натоварват “хрътките Господни” - монасите от ордена на св. Доменик. Тази длъжност доминиканските монаси изпълняват и до днес.

Джордано Бруно е осъден от Инквизицията на смърт

Какво правят инквизиторите?

Инквизиторите пристат в даден град и започват преследване на еретиците. Тези, които сами си признават, че са еретици, получават най-лекото наказание - бой. Тези, които не си признаят, са подлагани на адски мъчения и впоследствие екзекутирани. Разбира се, често хора били “натопявани” за еретици и подлагани на мъчения напълно незаслужено.
През 1307 г. инквизиторите участват в масово арестуване и мъчение на 15 000 рицари тамплиери във Франция. Сред най-известните жертви на инквизицията е “Орлеанската девица” - Жана Д’арк, която е изгорена на клада. 

Испанската инквизиция

Тази ужасяваща институция достига своя апогей в края на 15-ти век в Испания, когато крал Фердинанд и кралица Изабела учредяват формално Испанската инквизиция. Начело на испанските инквизитори застава “великия инквизитор” - Томас де Торквемада. Той вярва, че борбата за вярата минава през гонения на еретиците, които са придружени с признания, изтръгнати с мъчения, отнемане на имущество и изгаряне на клада.
Най-напред са прогонени много евреи и мюсюлмани, а имуществото им е отнето. След това всички са покръствани насилствено в католическата вяра. Новопокръстените са наричани “мориски” и “марани” и са обвинявани в лъжливо християнство и са подлагани на нови мъчения. Голяма част от тях се изселват в други страни, за да избегнат наказанията.

Галилео Галилей е осъден от Инквизицията

Ето кои са най-жестоките мъчения, само при описанието на които изпитваме тръпки днес.

1. Столът на Юда

Предтавлява стол с 500-1500 пирона по повърхността, както и с тесни ремъци, които придържат жертвата. Изработен е от желязо, а понякога под него има нагряващи елементи. Използва се до 19-ти век.

2. Испанско магаре

Представлява съоръжение с форма на триъгълник, който се използва главно за измъчване на жени. Жертвата се поставя гола в дървено V-образно седло с тежести, приковани към краката, които принуждават тялото на жертвата да се разкъсва наполовина.

3. Разцепване на колена

С това съоръжение за изтезания коленете на обвиняемия се поставят в средата на устройство с шипове, които бавно се мачкат. Понякога този уред допълнително се нагрява, за да увеличи болката на жертвата. Използва се и за други части на тялото - ръце, китки, лакти. С него не се стига до смърт, целта е само да се даде урок на еретика.

4. Желязната девица

Представлява уред подобен на метален саркофаг с остриета от вътрешната част. Те пробиват тялото без да убиват жертвата веднага. Но смъртта е неизбежна след няколко дни от кръвозагуба.  

5. Испански ботуши

Тези метални “ботуши” обхващат плътно като в менгеме краката на жертвата от глезена до коляното. Снабдени са с винтове, които постепенно се затягат и трошат костите.

6. Испанско гъделичкане

Металното гребло се забива в плътта на жертвата и тялото постепенно се разкъсва. Разновидност на това мъчение е късането на парчета месо от тялото чрез железни щипци известни като “Испански паяк”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com