Какво не трябва да ядем на гладно?

41141
Какво не трябва да ядем на гладно?
Снимка: iStock/Guliver

Заглавието звучи малко смешно – как така да не ядем „на гладно“? Та нали ядем именно затова, понеже сме гладни?

Но ако се замислим, ще открием, че в тази фраза има дълбок смисъл. Защото едно е да консумираш някакъв продукт, ако преди това си „подложил“ друга храна – а съвсем различно е, когато въпросният продукт влиза в организма ти „на чисто“ и стомашната лигавица, освободена от всичко друго, изпитва неговото пряко въздействие.

Например, добре известна истина е, че прясно изцедени цитрусови сокове не бива в никакъв случай да се пият на празен стомах, „на гладно“, поради високата им степен на киселинност. Ала списъкът с рискови продукти за стомаха не се ограничава само с тях.

1. Банани. Независимо от всички ползи от бананите за организма, недейте да ги включвате в сутрешното меню. Те са богати на магнезий, а той при консумация на празен стомах се усвоява интензивно – което натоварва сърцето.

2. Цитрусови плодове. Вече казахме за цитрусовите сокове, но това важи и за самите плодове. Киселините, намиращи се в цитрусовите плодове, ако се поглъщат на гладен стомах, са в състояние да причинят киселини, както и алергии, гастрит или язви.

До какво води редовната консумация на вода преди хранене?

Замисляли ли сте се някога защо специалистите по хранене и диетолозите съветват да се пие вода преди всяко хранене? Днес сме се заели с...

3. Тестени закуски с повече мая. По принцип във всички тестени изделия има мая, дори в обикновения хляб. Но много често в готовите тестени закуски от типа на кифли, банички, понички и пр. тя е доста над необходимото количество поради желанието на производителите за по-бързото им приготвяне.

Прекомерното количество мая обаче дразни лигавицата на стомаха и причинява газове в червата.

4. Сладкиши. Сутрин не бива да прекалявате със сладкото: след събуждане и при излишък на захар панкреасът не е в състояние да образува необходимото количество инсулин, което може да предизвика киселинно-алкален дисбаланс.

5. Домати. Доматите изобилстват с танинова киселина, която в досег със стомашния сок може да провокира формиране на язви.

6. Краставици. Сутрин, когато не е произведен достатъчно стомашен сок, организмът дълго разгражда киселините, които влизат в състава на краставиците. Това може да провокира гастрит и стомашен дискомфорт.

8 храни, опасни за бебетата

Здравето и правилното развитие на бебетата и малките деца е пряко зависимо от храненето. Младите майки често срещат трудности в избора ...

7. Кисело-млечни продукти. В интерес на истината, кисело-млечните продукти не причиняват много вреда на празен стомах, ала и ползите от тях в такъв случай са минимални. Попаднали в организма преди ядене, полезните бактерии в тях се унищожават от стомашния сок.

8. Круши. Една круша е подходяща като десерт, обаче не и за закуска. Тя е богата на груба целулоза (фибри), която може да увреди лигавицата на празния стомах.

9. Подправки. Пикантните подправки разраняват лигавицата и предизвикват излишно производство на стомашен сок - така допринасят за развитието на неразположения в стомашно-чревния тракт.

10. Газирани напитки. Газираните напитки дразнят лигавицата и влошават локалното кръвообращение, а това прави храната по-трудносмилаема.

Какво тогава можете да ядете „на гладно“? Започнете деня си, примерно, с полезната овесена каша, твърдо или меко сварени яйца. По този начин ще получите здравословна и обилна закуска, а тя ще ви зареди с енергия за цял ползотворен ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com