Какво никога НЕ трябва да миете в съдомиялната ?

3121
Какво никога НЕ трябва да миете в съдомиялната ?
Снимка: iStock

Определено може да кажем, че миялната е незаменим помощник в кухнята. Ако нямате време или желание да измиете съдовете под течаща вода в мивката, то може да ги поставите в съдомиялната и тя да свърши тази работа вместо вас. Миялната перфектно отстранява мазнини, петна от кафе и други видове замърсявания по чиниите, чашите и приборите.

За съжаление, не всички кухненски прибори и съдове могат да се мият в съдомиялната. Вижте кои са нещата, които трябва да миете на ръка:

Керамични ножове – измиването им в миялната има негативно влияние върху тяхната режеща повърхност. С течение на времето ножовете ще загубят остротата си, а дръжките им, ако са дървени, ще се надуят и спукат вследствие на горещата вода.

Как и с какво да почистите миялната машина?

Дървени дъски – надали слагате дървените си дъски в съдомиялната, но все пак да споменем и тях. Разбира се, освен дървени дъски в миялната не бива да поставяте всичко, изработено от дърво. Горещата вода премахва защитният им слой и така лесно ще се амортизират.

Рендета – като цяло не е добра идея да слагате остри предмети в съдомиялната. Причината за това е, че те ще се повредят, а същото ще се случи и с пластмасовото покритие на решетките на съдомиялната.

Алуминиева тигани – когато алуминият е изложен на гореща вода, реагира с алкали, които са част от различни почистващи продукти. Така оксидният филм върху тиганите постепенно се разрушава и с течение на времето те стават вредни за нас, защото започват да отделят опасни вещества.

Кутии за обяд или термос – мощната струя вода по време на миене ще успее да навлезе между топлоизолационните слоеве и ще ги разруши. Така тези кутии и термоси ще загубят възможността си да поддържат температура.

Съдове с десени – повечето съдове с картинки не избледняват от миенето в съдомиялна, но има и такива, които не са предвидени за там.

Тенджери със загоряла храна – в никакъв случай не ги слагайте в съдомиялната, надявайки се, че тя ще отстрани загорялото вместо вас. Всъщност храната или ще залепне плътно за съда, или ще се отмие някак си, но филтрите в миялната ще се запушат.

Никога не мийте чиниите, преди да ги сложите в миялната

Чугунени тигани и тенджери – под въздействието на налягането на водата, масленият слой се отмива, а той защитава незалепващото покритие. Без него, съдовете ще се наситят с вода и бързо ще ръждясат.

Съдове с хартиени етикети – по време на миенето етикетите ще се отлепят и ще залепнат по другите съдове. Възможно е и да отидат към филтрите на съдомиялната и да ги запушат. Затова, ако ще слагате такива съдове за миене, предварително премахнете техните хартиени етикети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...