Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави на Андреевден

29 ноември 2023, 07:45 часа

На 30 ноември почитаме паметта на св. Андрей, един от най-уважаваните християнски светци - Андреевден.

Свети Андрей Първозвани

Според Евангелието Андрей и брат му свети апостол Петър били бедни рибари, които се изхранвали от риболов в Галилейското езеро. Смята се, че св. Андрей е бил ученик на св. Йоан Кръстител. Когато св. Йоан кръстил Исус във водите на река Йордан и казал на всички ”Ето Агнецът Божий!”, Андрей пръв от всички апостоли последвал Спасителя. Затова в Светото писание го наричат “Първозвани”. Когато апостолите тръгнали по света да проповядват словото Божие, Андрей се отправил през Гърция, по българските брегове на Черно море и стигнал до Грузия и Скития, където спечелил нови последователи на християнството. Умира в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с форма на буквата “Х”, наречен по-късно в иконографията “Андреев”.Свети Андрей се смята за апостол на православните християни, защото ръкополага първия епископ в Константинопол - апостол Стахий. През ІV в. мощите на свети Андрей са поставени в цариградската църква "Св. Апостоли". През ХІІІ в. кръстоносците ги пренасят в италианския град Амалфи, където са и до днес.

Още: Това е най-вкусната яхния, която да приготвите за Андреевден

Мечкинден

В българската митология е популярна легендата за отшелника Андрей, който живеел сам в планината. Имал една малка нива и сам се грижел за поминъка си. Един ден мечка изяла единствения му вол. Разлютил се Андрей и впрегнал мечката в ралото. Оттогава се вярва, че свети Андрей е повелител на дивите животни и се явява пред хората, яхнал мечка, за да прогони зимата и дългите нощи. В България Андреевден се нарича още Мечкинден. 

Поверия за Андреевден

От Андреевден денят нараства колкото едно просено зърно. Затова на обредната трапеза задължително се слагат жито и варива, които набъбват. Вареното жито се смята за жертвоприношение към предците. Когато се вари жито, жените наричат “Както сварените зърна наедряват, така да наедреят и посевите”. Хвърлят се няколко зърна в комина, за да пораснат високи класовете.

Още: Най-вкусната питка за Андреевден, готова за по-малко от 1 час

В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Затова е забранено на младите булки да работят. Посещението на мечкар и мечка се смята за добър знак - ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря “да ги погази мечката за здраве”. Мечка и мечкар са сред най-популярните персонажи на кукерски игри и карнавални обичаи.

На Андреевден празнуват и невестите, с което очакват благоволението на съдбата да нарастват и раждат повече деца.
На много места се сваряват в общ съд различни зърнени култури, за предпочитане в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко - боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Популярен е и обичаят да се хвъря варена царевица “из комина”, предназначена за мечката “На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!”  

Кой празнува на Андреевден

На гръцки "Андрей" означава смел, доблестен, силен. Затова празнуват Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Храбрин, Силен, Дешо, Дешка.

Още: Кога е Андреевден и какво да сложим на трапезата в този ден?

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес