Какво се случва, ако консумираме газирани напитки всеки ден?

1239
Какво се случва, ако консумираме газирани напитки всеки ден?
Снимка: iStock/Guliver

Твърди се, че честото пиене на газирани напитки се отразява негативно на здравето ни. Както се оказва, някои сокове, ароматизирани води или студени чайове също могат да ни навредят. Кариес, летаргия, затлъстяване - това са само някои от ефектите от употребата на този вид течност през цялото време. Какво още ни заплашва? Учените решили да проучат въпроса задълбочено. Българите обичат газирани напитки и ги пият много често. Соковете, подсладените води и чайовете, продавани в пластмасови бутилки обаче, също могат да повлияят негативно на нашето здраве. За съжаление, хората, които посягат към тях в ранна възраст, могат да се борят със сериозни заболявания след години.

Ето защо не трябва да пиете газирани напитки всеки ден!

Газираните сладки напитки водят до пристрастяване. Всичко е заради кофеина и захарта – съставки, които могат да бъдат намерени в тях. Обикновено, след като изпием няколко глътки от подсладеното лакомство, искаме още от него. Газираните напитки не утоляват жаждата. Напротив, те я подхранват и ни карат да искаме да пием още повече. Често се говори за вредността на подсладените газирани напитки. Прекомерната им консумация може да доведе до кариес, заболяване на венците, затлъстяване. Проучване на бостънски учени от университета Тъфтс обаче показа, че редовното пиене на подсладени течности повишава риска и от други заболявания.

Ето защо трябва да внимавате, ако пиете сладки газирани напитки

Газирани напитки: ето как унищожават здравето ни

Изследователи от Харвардския университет в Нютаун близо до Бостън анализираха резултатите от 62 проучвания, проведени от 1980 до 2010 г. в Съединените щати. Анализът показа, че подсладените и газирани напитки са вредни за здравето и увеличават риска от различни заболявания – включително болести, свързани с начина на живот, диабет и сърдечни заболявания. Те нарушават работата на бъбреците, повишават нивото на "лошия" холестерол и увеличават риска от инсулт. Нещо повече, постоянната им употреба може да окаже значително влияние върху развитието на рак. Всичко е заради големите количества захар, които се съдържат в тези напитки.

Когато се консумират в големи количества, сладките напитки изхвърлят минералите, необходими за правилното функциониране и регенерация на организма. Всичко това се дължи на киселини (включително фосфорна) и химични съединения, които са част от газираните напитки. Този процес се ускорява от кофеина – той има диуретични свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com