Какво се случва с органите ни докато спим

25313
Какво се случва с органите ни докато спим
Снимка: Pixabay.com

Позитивният ефект на съня върху физическото и емоционалното състояние на организма е резултат от цяла каскада от биохимични процеси, протичащи в тялото по време на сън.

В този период всеки орган буквално се очиства от натрупаните през будната фаза на денонощието отпадни продукти и възстановява функционалността си.

3 съвета за по-качествен сън

Като една истински впечатляваща машина, човешкото тяло е рутинно засегнато и от светлината, и от тъмната околна среда: часовете светлин...

Учените отдавна са установили прякото влияние на съня върху най-важните органи на тялото. Оказва се, че някои от тях единствено по време на сън получават възможност за кратка възстановителна почивка, пише Puls.bg.

Мозък

По време на сън гръбначно-мозъчната течност, в която мозъкът плува, се изпомпва с по-интензивни темпове. Една от ключовите й роли е да отмива отпадните продукти, натрупани в отделните структури на мозъка, и да ги насочва към изнасяне от тялото. По-интензивното „хигиенизиране“ на мозъка докато спим е най-важният процес, подсигуряващ изчистването на съзнанието, за да се събудим отпочинали и свежи.

Сърце

Сърцето е един от органите, на които единствено сънят дава време за лека почивка от непрекъснатия им работен процес. Установено е, че в определени фази на съня сърдечната дейност се забавя до стойности, които са невъзможни за постигане в будно състояние. В този период се регистрират най-слабият пулс и най-ниското кръвно налягане за цялото денонощие. Това дава възможност на сърдечния мускул наистина да отпочине.

Как да разберем дали сънят ни ще се сбъдне

Кога се сбъдват сънищата? Този въпрос без съмнение вълнува умовете на много хора, които искат да разберат дали съновиденията им имат ня...

Бял дроб

Като неволеви процес, контролиран основно от вегетативната нервна систевма, дишането в будно състояние преминава през различни по интензивност интервали. По време на сън обаче то се забавя и навлиза в много по-равномерен период, даващ възможност за възстановяване на цялата мускулатура, която съдейства за непрекъснатия дихателен процес.

Мускулатура

По време на сън се установяват най-високите нива на растежен хормон. Той се секретира в хиповизата с най-висока интензивност именно докато спим. Той има ключова роля за възстановяване на мускулатурата и за укрепването й, както и за поддържането на ставите. Това е причина сънят да се посочва за изключително важен фактор в детска възраст, когато растежът на тялото е най-интензивен и изисква най-обилна секреция на растежен хормон.

Сънят има незаменима роля както за възстановяването на най-важните органи на тялото, така и за укрепване на техните функции. Това обяснява защо проявите и оплакванията при хронично безсъние и недоспиване са толкова разнообразни и защо последствията им може да бъдат много сериозни.

5-те кошмара, които най-често сънуваме и какво означават те

Сънищата могат да бъдат колкото прекрасни, толкова и ужасяващи. Непредвидими са и за това са толкова интересни за тълкуване. Има няколк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...