Какво се случва с тялото ни, след като минем 40-те

8371
Какво се случва с тялото ни, след като минем 40-те
Снимка: iStock

С напредването на възрастта усещаме различни промени в тялото си, с които е добре да сме наясно. След 40 години промените започват да стават все по-забележими и е препоръчително да сме подготвени и да знаем как да процедираме. Ето кои са едни от най-честите:

Гласът ви започва да се изменя

Как жените да поддържат тегло след 50 години

Когато става въпрос за сваляне на килограми, възрастта се взема предвид в уравнението. Вероятно сте забелязали, че килограмите идват по...

С напредването на възрастта гласните ни струни започват да изтъняват, губят еластичността си и отслабват. При мъжете наблюдаваме повишаване на гласа, докато при жените той се понижава. Дори сами ще установите, че гласът ви започва да губи силата си. Тези промени ще са най-явни при хора, чиито професии са били свързани с пеене или говорене на по-висок тон.

Кожата започва да губи еластичността си 

Ако се чудите защо бръчките започват да зачестяват и да се задълбочават след 40-годишна възраст, то причината е свързана с намаляването количеството мазнини в областта на лицето. Това е предпоставка за увисването и загубата на еластичност.

Намалява се мускулната маса

Много хора след 40-годишна възраст се сблъскват със саркопенията. Това явление представлява загуба на силата и мускулната маса. Според направени изследвания, мъжете губят около 3-5% от мускулната си сила на всяко десетилетие след навършването на 30 г. 

Когато минете 40, не е лошо да намалите употребата на ТЕЗИ напитки

След преминаването на 40-годишна възраст трябва да започнем да обръщаме по-голямо внимание на навиците и здравето си, тъй като рисковет...

Настъпват промени в хормоните

С напредването на възрастта един от най-честите проблеми, с който се сблъскват хората, е понижаване на сексуалното желание. Причина за това може да бъде и промнята в хормоналния баланс както при представителите на мъжкия пол, така и при жените. Освен промените в либидото, възможни са и такива със съня, отслабването, смяна на настроенията и т.н. Наблюдават се и трудности с концентрирането, отслабване на паметта и др. явления. Ако искате да се защитите от тези дискомфортни ситуации, сменете значително начина си на живот – здравословно хранене, качествен сън, спорт и др.

Косата ви изтънява

Особено след 50-годишна възраст се наблюдават сериозни промени, свързани с косата и косопада. Освен че косопадът се засилва, възвръщането на загубените косми ще става много по-бавно и трудно.

Когнитивната функция се влошава

Човек е еволюционно програмиран да бъде физически активен дори в напреднала възраст

Човек е еволюционно програмиран да бъде физически активен дори в напреднала възраст, смятат учени от САЩ. До последните няколко века ак...

Паметта, концентрацията, вниманието и като цяло умствените функции на хората започват да отслабват с повишаването на годините. От 40 г. нататък те намаляват с около 3,6%.

Промените започват от клетките

Колкото повече напредвате с възрастта, клетките ви започват да спират функцията си, да умират или да се изменят. Голямо влияние тук оказват митохондриите, защото ако се износят те започват да въздействат върху функциите на клетките, а това влошава и цялостното ни здравословно състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com