Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ни, след като минем 40-те

30 декември 2021, 10:45 часа

С напредването на възрастта усещаме различни промени в тялото си, с които е добре да сме наясно. След 40 години промените започват да стават все по-забележими и е препоръчително да сме подготвени и да знаем как да процедираме. Ето кои са едни от най-честите:

Гласът ви започва да се изменя

С напредването на възрастта гласните ни струни започват да изтъняват, губят еластичността си и отслабват. При мъжете наблюдаваме повишаване на гласа, докато при жените той се понижава. Дори сами ще установите, че гласът ви започва да губи силата си. Тези промени ще са най-явни при хора, чиито професии са били свързани с пеене или говорене на по-висок тон.

Кожата започва да губи еластичността си 

Ако се чудите защо бръчките започват да зачестяват и да се задълбочават след 40-годишна възраст, то причината е свързана с намаляването количеството мазнини в областта на лицето. Това е предпоставка за увисването и загубата на еластичност.

Намалява се мускулната маса

Много хора след 40-годишна възраст се сблъскват със саркопенията. Това явление представлява загуба на силата и мускулната маса. Според направени изследвания, мъжете губят около 3-5% от мускулната си сила на всяко десетилетие след навършването на 30 г. 

Настъпват промени в хормоните

С напредването на възрастта един от най-честите проблеми, с който се сблъскват хората, е понижаване на сексуалното желание. Причина за това може да бъде и промнята в хормоналния баланс както при представителите на мъжкия пол, така и при жените. Освен промените в либидото, възможни са и такива със съня, отслабването, смяна на настроенията и т.н. Наблюдават се и трудности с концентрирането, отслабване на паметта и др. явления. Ако искате да се защитите от тези дискомфортни ситуации, сменете значително начина си на живот – здравословно хранене, качествен сън, спорт и др.

Косата ви изтънява

Особено след 50-годишна възраст се наблюдават сериозни промени, свързани с косата и косопада. Освен че косопадът се засилва, възвръщането на загубените косми ще става много по-бавно и трудно.

Когнитивната функция се влошава

Паметта, концентрацията, вниманието и като цяло умствените функции на хората започват да отслабват с повишаването на годините. От 40 г. нататък те намаляват с около 3,6%.

Промените започват от клетките

Колкото повече напредвате с възрастта, клетките ви започват да спират функцията си, да умират или да се изменят. Голямо влияние тук оказват митохондриите, защото ако се износят те започват да въздействат върху функциите на клетките, а това влошава и цялостното ни здравословно състояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес