Какво се случва в тялото ни, когато някой ни е разбил сърцето?

1843
Какво се случва в тялото ни, когато някой ни е разбил сърцето?
Снимка: iStock/Guliver

Поне веднъж в живота си всеки от нас е изпитал отровата от неправилната любов - именно разбитото сърце. Понякога дупката на разочарованието, в която попадаме, ни държи дълго време приклещени в тъга и самосъжаление. Тези негативни емоции определено повлияват върху целия ни организъм и е доказано, че в тялото ни се случват редица промени вследствие от разбитото сърце. Нека да видим част от тях:

Увеличаване на хормоните на стреса

Докато сме щастливо обвързани, нивата на окситоцин и допамин - хормоните, отговарящи именно за чувството на щастие, са в добри нива. Но когато ни оставят с разбито сърце, нещата при картината с хормоните се изменят драстично - вместо хормоните на щастието, се увеличават хормоните на стреса - така познатите кортизол и епинефрин. 

И вместо да изпитваме положителни емоции, през по-голяма част от времето се чувстваме стресирани и апатични. И всъщност колкото по-дълго се задържи това наше състояние, в бъдеще е възможно способността за складиране на нови спомени в мозъка ни да намалее.

8 неща, на които може да те научи едно разбито сърце

Понижаване на имунитета

Именно стресът понякога е главната причина да сме със слаб имунитет и да ни навестяват различни заболявания. Такъв е случаят и тук. Разбитото сърце, негативните емоции, стресът са причината организмът ни да произвежда по-малко бели кръвни клетки, които се борят с появилите се инфекции в организма.

Покачване на теглото

Депресията често води до дълго застояване в леглото, гледане на тъжни филми и поглъщане на огромно количество вредна храна ежедневно. Този застой и постоянно ядене обаче веднага се отразяват и на нашите килограми.

Освен това, както вече споменахме, се увеличават нивата на кортизол, а този хормон свързваме и с натрупване на коремни мазнини, както и хормонът на стреса също предизвиква желанието за джънк храната през този период.

6 урока, които ще научите, когато ви разбият сърцето

Нямате никакво желание за секс - сексуална дисфункция

Друг възможен ефект върху организма ви поради емоционалната болка от разбитото сърце е еректилна дисфункция при мъжете, понижено либидо и при двата пола, по-болезнена менструация или трудности със забременяването впоследствие при жените.

Кожни раздразнения

Поради високите нива на стрес не е изключено да се повлияе и кожата ви - поява на акне, псориазис или розацея също може да са симптоми, причинени от разбитото сърце и депресията.

Разсеяност

Когато умът ти е завладян само от негативни емоции и спомени по вече несъществуващата връзка, е много вероятно да извършваш някои необясними и странни действия - случва се да облечеш дрехите си наопаки, да забравиш телефона си някъде, да прибираш неща в хладилника, където не им е мястото и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com