Какво ще се случи, ако всички ПЧЕЛИ умрат?

2899
Какво ще се случи, ако всички ПЧЕЛИ умрат?
Снимка: iStock/Guliver

В света има около 20 000 вида пчели и те са може би най-важните насекоми опрашители. Хилядите видове пчели имат уникални модели на летене и предпочитания към цветята, а много от тях са се развили заедно с цветята по такъв начин, че размерите на тялото и поведението им почти перфектно допълват цветята, които опрашват. За съжаление пчелите от всички видове намаляват в световен мащаб, както и много други насекоми. Познатата ни медоносна пчела е силно засегната от заболяването "разпадане на пчелните семейства", при което кошерите внезапно губят възрастните си членове. Популациите на пчелите-дръмбари и други самотни пчели рязко намаляват на много места, главно поради употребата на инсектициди и хербициди, загубата на местообитания и глобалното затопляне. Някои видове, като например ръждивозалепената пчела, дори са включени в списъка на застрашените видове.

10 изненадващи ползи от меда

Ако всички пчели в света изчезнат, това ще има сериозни последици за всички екосистеми. Редица растения, като например много от пчелните орхидеи, се опрашват изключително от определени пчели и биха загинали без човешка намеса. Това би променило състава на техните местообитания и би засегнало хранителните вериги, от които те са част, и вероятно би предизвикало допълнително изчезване или намаляване на зависимите организми. Други растения могат да използват различни опрашители, но много от тях се опрашват най-успешно от пчели. Без пчелите те биха заложили по-малко семена и биха имали по-нисък репродуктивен успех. Това също би променило екосистемите. Освен растенията, много животни, като например красивите птици пчелояди, биха загубили плячката си в случай на измиране, а това също би се отразило на природните системи и хранителните вериги. 

Факти за пчелите и меда - 20 неща, които ще ви изумят

Що се отнася до селското стопанство, загубата на пчели би променила драстично хранителните системи на хората, но вероятно няма да доведе до глад. По-голямата част от човешките калории все още се получават от зърнени култури, които се опрашват от вятъра и следователно не се влияят от популациите на пчелите. Много плодове и зеленчуци обаче се опрашват от насекоми и не биха могли да се отглеждат в такива големи мащаби и на такава ниска цена без пчелите. Боровинките и черешите например разчитат на медоносните пчели за до 90 % от опрашването си. Въпреки че ръчното опрашване е възможно за повечето плодови и зеленчукови култури, то е изключително трудоемко и скъпо. В Япония са разработени миниатюрни роботизирани безпилотни опрашители, но те са твърде скъпи за цели овощни градини или полета с чувствителни към времето цветя. Без пчелите наличността и разнообразието на пресни продукти ще намалеят значително, а храненето на хората вероятно ще пострада. Културите, чието ръчно или роботизирано опрашване не е рентабилно, вероятно ще бъдат изгубени или ще се запазят само с помощта на хора любители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно