Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем всеки ден маслини

19384
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем всеки ден маслини
Снимка: andreaegger / Pixabay

В средиземноморската кухня, считана за изключително здравословна, маслините могат да бъдат намерени в много ястия. И едва ли е изненадващо, защото са богат източник на минерали и микроелементи. Струва си да посягате към тях редовно, а не само като добавка от време на време към салата или пица. Още повече че е достатъчно да ядете само седем маслини на ден!

Яжте седем маслини на ден и живейте по-дълго!

Как да си отгледаме маслиново дръвче?

Мнозина смятат, че маслиновото дърво е неизменно свързано с огромното средиземноморско пространство, което в съчетание с горещото слънц...

Съществуват над 30 вида маслинови дървета, но цветът на плода изобщо не зависи от това, защото важното е кога е бран. Зелените просто се събират по-рано, а лилавите и черните - много по-късно. Първите са по-пикантни и по-горчиви, вторите са по-меки и понякога дори леко сладки.

Маслините съдържат 30-60 процента мазнини и в 100 грама съдържат около 125 kcal. Въпреки че дискусията дали те угояват или не е в разгара си - лекари и диетолози ви насърчават да ядете този плод редовно. Разбира се, никой не се опитва да ви убеди да ги ядете на едро. Учените твърдят, че яденето на седем маслини всеки ден (около 20-25гр) ще осигури дълголетие и в същото време няма да има отрицателен ефект върху фигурата. В крайна сметка те са лесни за смилане и подобряват метаболизма, а седемте маслини са само 31 kcal.

Също така маслините имат много ценни съставки, които предотвратяват атеросклерозата, рака и предпазват от алергии. На първо място трябва да се обърне внимание на полифенолните съединения – отговорни за улавянето на свободните радикали, както и защитните и подмладяващи ефекти. Ценен компонент на маслините са и фибрите, които благоприятстват функционирането на червата и помагат да се отървем от остатъците, останали в храносмилателния тракт. Струва си да се обърне внимание и на минералите – калий, магнезий и калций.

В маслините присъстват и витамините на младостта – провитамин А, който има благоприятен ефект върху състоянието на косата, кожата и ноктите, както и зрението ни, и витамин Е, който се бори със свободните радикали. Поради ценните съставки за тялото определено си струва да включите маслините в ежедневната си диета и преди всичко да се уверите, че в менюто не липсва зехтин, който е една от най-здравословните мазнини.

Какви промени настъпват в организма ни с ежедневната консумация на маслини

Маслините са известен продукт в българската традиция и са любими на голяма част от нашите сънародници. Може би една от причините е, че ...

Прясно набраните маслини се подлагат на различни обработки. Те се консервират с помощта на специална саламура, зехтин, оцет, билки и различни ароматни вещества. Разбира се, най-добре би било да ги ядете сурови. За съжаление, поради ниската им издръжливост, по-често можем да ги намерим в консервирана форма. Поради високото съдържание на сол и други добавки в бурканите – такива маслини трябва да се консумират умерено, като не забравяте да изплакнете (или дори да накиснете) обилно преди консумация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com