Какво ще стане, ако консумирате орехи всеки ден преди лягане ?

4022
Какво ще стане, ако консумирате орехи всеки ден преди лягане ?
Снимка: iStock

Сънят е от изключително важно значение за организма, за да може да се възстановява и да има силна имунна система. Когато човек спи достатъчно и сънят е качествен, той има достатъчно сили, организмът функционира правилно и здравето е крепко. Най-бързият начин човек да възстанови силите си е като спи. Недоспиването води до хронична умора, лесна раздразнителност и невъзможност човек да има нормално ежедневие и да се справя със задачите си. Храненето също оказва влияние на качеството на съня.

Ако консумирате правилните храни непосредствено преди сън, те ще ви помогнат да заспите по-лесно, по-дълго и да се събудите отпочинали и пълни с енергия. Една от тези храни са орехите.

Това е ядката, която изостря паметта и потушава нервността

Според специалистите по хранене, орехите трябва да се консумират непосредствено преди лягане. Те са изключително богати на магнезий, а той оказва влияние върху съня и има благоприятен ефект върху парасимпатиковата нервна система, която отговаря за вкарване на организма в режим на отпускане, забавяйки дишането, намалявайки сърдечната честота, активността на очите, кръвоносните съдове и др. Ако тази част от нервната система не е включена, то човек може да започне да се чувства стресиран и напрегнат, което е една от основните причини за проблемите със съня. Просто тялото не намира начина да се отпусне и да си почине.

Магнезият изпраща сигнал до мозъка, който успокоява нервната система, помага за производството на мелатонин – хормонът на съня, който контролира цикъла заспиване – събуждане. Според някои лекари магнезиевият дефицит предизвиква дефицит на мелатонин, което води до редица здравословни проблеми. Редовната консумация на орехи, особено преди лягане, могат да доведат до подобряване качеството на сън.

Освен за съня, орехите имат и други ползи. Те са изключително богати на омега-3 мастни киселини, подобряват работата на сърцето и осигуряват най-различни ползи за здравето. Омега-3 имат противовъзпалителни свойства и могат да намалят хормона на стреса, който нарушава REM фазата.

Хапвайте по няколко ореха преди сън и обърнете внимание дали ще има благоприятен ефект върху качеството на съня и дали се чувствате по-отпочинали в сравнение с преди.

Неочаквани ползи на ореховите черупки в градината - ето за кои проблеми ще забравите

Какво съдържат орехите ?

  • Полезни мазнини – те са богати на полиненаситени и мононенаситени мазнини, включително омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърдечно-съдовата система.
  • Протеини - съдържат значително количество протеини, което ги прави отличен източник на енергия.
  • Влакнести вещества - орехите са богати на диетични влакна, което е важно за поддържането на здрава функция на храносмилателната система.
  • Витамини - съдържат витамини като витамин Е, витамин К и група B в различни количества. Тези витамини са необходими за различни функции в организма, включително засилване на имунната система и поддържане на нормалните метаболични процеси.
  • Минерали - орехите съдържат минерали като магнезий, фосфор, калий и цинк. Те са важни за поддържане здравето на костите, нервната система и други функции в организма.
  • Антиоксиданти - съдържат антиоксиданти, които могат да помагат в борбата със свободните радикали в организма и да намалят възпалението.
  • Фитостероли - орехите могат да съдържат фитостероли, които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерол в кръвта.
  • Хранителна плътност – тези ядки са хранително плътни и сравнително нискокалорични, което ги прави подходящ източник на храна, когато се консумират в умерени количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com