Какво знаем (и не знаем) за Бермудския триъгълник?

3729
Какво знаем (и не знаем) за Бермудския триъгълник?
Снимка: iStock/Guliver

Хората се опитват да разрешат мистерията на Бермудския триъгълник от години. Ето какво знаем (и не знаем) за Бермудския триъгълник.

Какво се знае за Бермудския триъгълник?

Бермудският триъгълник е регион на Северния Атлантически океан (приблизително), ограничен от югоизточното крайбрежие на САЩ, Бермудските острови и островите на Големите Антили (Куба, Испаньола, Ямайка и Пуерто Рико).

Точните граници на Бермудския триъгълник не са общоприети. Приблизителните стойности на общата площ варират между 500 000 и 1 510 000 квадратни мили (1 300 000 и 3 900 000 квадратни километра). С всички приблизителни оценки районът има неясно триъгълна форма.
Бермудският триъгълник не се появява на нито една карта на света, а Съветът по географски имена на САЩ не признава Бермудския триъгълник като официален регион на Атлантическия океан.

Въпреки че съобщенията за необясними събития в региона датират от средата на 19-ти век, наименованието „Бермудски триъгълник“ не е влязла в употреба до 1964 г. То се появява за първи път в печата в статия в списание за целулоза от Винсент Гадис, който използва фразата да опише триъгълен регион, „който е унищожил стотици кораби и самолети без следа“.

Истината за Бермудския триъгълник

Въпреки репутацията си Бермудският триъгълник няма висока честота на изчезвания. Изчезванията не се случват по-често в Бермудския триъгълник, отколкото във всеки друг сравним регион на Атлантическия океан.

Най-малко два инцидента в региона са с участието на американски военни кораби. През март 1918 г. USS Cyclops на път за Балтимор, Мериленд от Бразилия, изчезва в Бермудския триъгълник. Не е дадено обяснение за изчезването му и не са открити останки. Около 27 години по-късно ескадрила бомбардировачи (наричани общо като Полет 19) под командването на американския лейтенант Чарлз Карол Тейлър изчезва във въздушното пространство над Бермудския триъгълник. Както при инцидента с Cyclops, не е дадено обяснение и не са открити останки.
Чарлз Берлиц популяризира легендата за Бермудския триъгълник в своята бестселъра „Бермудският триъгълник“ (1974). В книгата Берлиц твърди, че легендарният изгубен остров Атлантида е замесен в изчезванията.

През 2013 г. Световният фонд за дивата природа (WWF) провежда изчерпателно проучване на морските корабни пътища и установява, че Бермудският триъгълник не е едно от 10-те най-опасни водни тела в света за корабоплаване.

Бермудският триъгълник поддържа тежък ежедневен трафик, както по море, така и по въздух.

Бермудският триъгълник е една от най-пропътуваните корабни пътища в света.

Тайнственият Бермудски триъгълник – мит или реалност?

Агоничната линия понякога минава през Бермудския триъгълник, включително периода от началото на 20-ти век. Агоничната линия е място на земната повърхност, където истинският север и магнитният север се подравняват и няма нужда да се отчита магнитната деклинация на компас.

Бермудският триъгълник е обект на чести тропически бури и урагани.
Гълфстрийм - силно океанско течение, за което е известно, че причинява резки промени в местното време - преминава през Бермудския триъгълник.

Най-дълбоката точка в Атлантическия океан, дълбочината на Милуоки, се намира в Бермудския триъгълник. Окопът на Пуерто Рико достига дълбочина от 27 493 фута (8 380 метра) в дълбочината на Милуоки.


Какво не се знае за Бермудския триъгълник?

Точният брой на корабите и самолетите, които са изчезнали в Бермудския триъгълник, не е известен. Най-често срещаната оценка е около 50 кораба и 20 самолета.

Останките от много кораби и самолети, за които се съобщава, че са изчезнали в региона, не са открити.

Не е известно дали изчезванията в Бермудския триъгълник са резултат от човешка грешка или метеорологични явления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com