Кара ли ви кафето да ходите до тоалетна наистина?

20614
Кара ли ви кафето да ходите до тоалетна наистина?
Снимка: iStock

Кафето може да събуди ума и червата ви.

Кафето дава на хората тласък на енергия, но също така може да засили и движенията на червата им. В проучване, представено през 2019 г. на седмицата на храносмилателните заболявания, екип от изследователи, базирани в Тексас, документира ефектите, които кафето има върху движенията на червата на плъхове. Това, което са научили, е, че няма много общо с кофеина, тъй като плъховете, на които е даван безкофеин, са имали подобни резултати като тези, които са получавали пълноценно кафе.

Не е за вярване, но кафето ни помага при главоболие

Главоболието понякога може да бъде продължително и неприятно. То може да развали на всеки деня. Възможно е да е кратковременно, но може...

Като се има предвид, че средният американец пие две чаши кафе на ден, това може да означава, че много хора скачат в тоалетната след това.

Предпазете зъбите си - избягвайте ТОЗИ чай

Защо кафето те кара да идеш до тоалетна?

Кафето естествено съдържа стотици химикали, така че отговорът на въпроса защо кафето ви кара да ходите по голяма нужда е сложен. Хората казват, че количеството кофеин в кафето може да бъде една от причините за желание за изхождане след изпиване на една чаша, защото активира стомашните мускули и дебелото черво, но изследването при плъхове изглежда опровергава това.

Горещите напитки като цяло също могат да имат този ефект, така че горещата кофеинова напитка може да бъде двоен удар. Въпреки че кофеинът стимулира чревната активност, това вероятно е една от многото причини, поради които кафето може да предизвика движение на червата. Освен това пиенето на няколко чаши на ден влошава този ефект и това е един от 7-те признака, че пиете твърде много кафе.

Има вероятност и киселинността да играе роля. Кафето съдържа хлорогенна киселина и насърчава производството на стомашна киселина в тялото. И двете киселини понижават pH на стомаха и ускоряват движението на храната от стомаха към червата ни, принуждавайки стомаха да изтласка съдържанието си по-бързо от обикновено. Кафето също така увеличава производството на хормони като гастрин и холецистокинин, които подобряват способността за смилане на храната и активират дебелото черво - което поддържа нещата в движение. Кафето без кофеин има подобен ефект, защото също влияе както на стомашната киселина, така и на гастрина, така че желанието да отидете не се дължи само на кофеина.

Ето защо не трябва да пиете чай или кафе на гладно

Много от нас имат навик да пият кафе и чай на празен стомах сутринта, без да се замислят за възможните последици и вреди от това. Тези ...

Как да предотвратиш необходимостта да отидеш?

Някои изследвания показват, че редовната консумация на кафе намалява ефекта. Кафето всъщност няма диуретичен ефект при обичайните пиещи кафе, за тях пиенето на кафе е еквивалентно на пиенето на обикновена вода по отношение на хидратацията.

И докато слабителните ефекти на кафето се проявяват със или без сметана, млечни и немлечни продукти, ако сте чувствителни към млечни продукти, добавянето им в сутрешната ви чаша определено не помага на стомаха ви. Така че опитайте да го пиете черно или с растителна сметана.

Защо британците слагат МЛЯКО в чая си

И така, защо кафето те кара да се изходиш?

За съжаление, наистина няма категоричен отговор на тази главоблъсканица за кафето; единственото решение е да познавате тялото си и да си приготвяте тази чаша кафе на свой собствен риск.

8 полезни за здравето навика свързани с кафето

Кафето е може би най-популярната напитка, която се консумира ежедневно от милиони хора по света. През годините са проведени редица изсл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за успешна първа среща, които не са за подценяване

Как да поддържаме стройна фигура и остър ум?

Без глутен: пълен списък с продукти за диета без глутен

Как се пише: оправдание или управдание?

Топ 10 на най-скъпите градове в Европа

Словесно въздържание: Трябва ли да го практикуваме и защо

В градината, ежедневието и готвенето: Как да използвате банановите кори?

Често допускаме тази грешка при миенето на ягоди. Ето какво да НЕ правите

Отслабвайте по американски начин: 3 нови ефективни диети

Кои ядливи гъби започват да се появяват през май?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com