Кметът на Рудозем защити дисертация за кръговата икономика и стана доктор

2992
Кметът на Рудозем защити дисертация за кръговата икономика и стана доктор
Снимка: Личен архив

„Искам да споделя с всички вас едно голямо лично постижение. В петък, 09.09.2022 г. защитих докторска дисертация на тема "Управление на прехода от линейна към кръгова икономика (териториален контекст)", написа в профила си кметът на Рудозем Румен Пехливанов.    

Научно жури в състав: проф. д-р Павел Павлов - Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" – Варна (председател) и членове - проф. д.ик.н. Пенчо Пенчев - ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” - Велико Търново, проф. д-р Поля Кацамунска - Университет за национално и световно стопанство – София, проф. д-р Цветка Стоенчева - Университет за национално и световно стопанство – София, доц. д-р Иванка Банкова - Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" - Варна, оценила изключително високо дисертационния му труд и с единодушие присъдила научната степен „доктор“ на Пехливанов.

Дисертационният му труд е в три основни части. В тях са разгледани чисто научните постановки за кръговата икономика и имплементирането на научните достижения в практиката, основно на местно ниво.

Разгледани са проблематики на четири от общините в Родопския регион, основно свързани с разминаванията между това, което на европейско и национално ниво се възлага на местните власти като отговорности и обезпечеността му с ресурси.

Основна част от проблемите са, че се възлагат множество отговорности на общините, които в по-малка или по-голяма степен са необезпечени с финансов и човешки ресурс и това води до разминавания в очакваните резултати.  

Проблемът по думите му е актуален и с оглед настоящата геополитическа ситуация и липсата на редица суровини, които налагат бързата им или спешна замяна с други източници и видове. Според Пехливанов това е една безкрайна бездна от проблеми, за чието решение се изисква на първо място научен потенциал, който правилно да бъде разпределен и сведен до най-ниско ниво – общинското.

Кметът на Рудозем: Дали имам кураж? Любимата ми тема в университета беше "Стратегическо планиране"

Румен Пехливанов е в началото на третия си мандат като кмет на община Рудозем. Завършил е висше образование в УНСС по специалността &bd...

„Позволявам си да цитирам проф. д.ик.н. Анна Недялкова - научен ръководител и председател на Настоятелството на ВСУ „Черноризец Храбър: „Това е една знаменателна защита. Темата е пионерско навлизане в проблематиката на кръговата икономика с ясен поглед и визия по проблемите на европейско, национално и регионално ниво, както и с ангажимента и отговорността на докторанта да намери широко практико-приложно поле на разработките“.

Пехливанов е избран за кмет, издигнат от Движението за права и свободи. Начело на община Рудозем е вече трети мандат, от 2011 г. насам.

Той е завършил висше образование в Университета за национално и световно стопанство по специалността „Маркетинг“. През 2007 г. придобива магистърска степен във ВСУ по специалността „Счетоводство и контрол“.

По-рано, от 1999 г. е управител в собствена фирма до 2002 г., когато започва работа в „Рубелла Бюти“ ЕАД на длъжност офис мениджър. От 2003 г. е председател на Общински съвет – Рудозем до 2007 г. Същевременно от 2005 до 2008 г. е ръководител в Банка ДСК в Рудозем. От 2007 г. до избирането му за кмет ръководи собствена фирма в сектора за високи технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com