Книгите помагат да четем мислите на другите

88855
Книгите помагат да четем мислите на другите

Искате по-лесно да разбирате мислите, емоциите и мотивите на околните? За всичко това може да Ви помогне четенето на класическа литература.

Според автора на изследването върху ефекта от четеното на качествена художествена литература г-н Кид, от Новата школа на Ню Йорк, именно литературата възлага повече отговорности на читателя. Нейният художествен свят е пълен с непонятни символи, действието се развива по странен и необичаен начин. Там няма надеждни инструкции за това на кого да се довериш и как да чувстваш.

Учените предполагат, че навиците по навигацията в измислените светове на литературата ни помагат в реалния живот. Според тях те засилват способността ни да построяваме модели на психическото състояние на другите хора. Например, събеседника ни вдига ръка и ние разбираме, че това означава „дай пет“, а не шамар. Понякога тази способност се нарича емпатия и учените все по-активно потвърждават връзката между четенето на мисли и художествената литература. Обикновено тези данни са основани на обикновена корелация: най-запалените читатели имат най-много точки на тестовете за емпатия, пише сп. Science.

Изследователите Кастано и Кид се наели да измерят непостредствените когнитивни ефекти на двата тиха художествена литература – задълбочена и повърхностна и разработили серия от пет експеримента. Във всеки те молили участниците да прочетат 10-15 страници от качествена и популярна литература. В първата категория попаднали разкази на Чехов и Дон Де Лило, а също и носители на наградата на името на О`Хенри. Честта на масовата литература отстоявали бестселъри на Даниел Стийл, както и научно-фантастичните произведения на Робърт Хайнлайн.

Когато участниците в експеримента завършвали четенето, им били давани тестове за способността за моделиране на състоянието на ума на другите хора. Един от тях се състои в това – в продължение на две секунди доброволецът гледа снимка, след което трябва да реши какво е емоционалното състояние на човека от снимката – щастлив, сърдит, дали се страхува….

Тройката – чисто мъжка фантазия?

Човек винаги се стреми да покаже властта си, в опита си да се спаси от тревогата. Токова често ни с е струва, че ни липса нещо много ва...

По-сложна част от експеримента се състояла в това, че участникът вижда само неголяма част от лицето и избира от четири сложни емоционални състояния.

Като цяло и двете групи се проявили по-добре в сравнение с участниците от контролната, които чели или публицистика или нищо. Разликата между читателите на литература и белетристика била не много голяма. Поклонниците на Чехов във всички случаи отговорили правилно на повече въпроси, в сравнение с любителите на популярната литература.

Все още учените нямат ясен отговор защо четенето оказва подобно въздействие. Вероятно, когато човек се запознава с описанието на непознати за него психологически състояния, неговият светоглед се разширява. Въпросът може би дори не е съдържанието, а в самия процес.

Още интересни новини четете в сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com