Кое е по-полезно или по-вредно: бирата или виното?

58728
Кое е по-полезно или по-вредно: бирата или виното?
Снимка: iStock

По принцип спорът между любителите на бирата и почитателите на виното е много стар. И двете напитки съществуват от векове; и двете се споменават в писмените паметници на най-древните цивилизации. Първата и главна разликата между тях, естествено, се крие в използваната суровина: при бирата това е хмелът, а виното, както всички знаем, се прави от грозде. И така: коя от тези напитки е по-полезна или напротив – по-вредна и рискова за човешкия организъм? Нека разгледаме фактите.

Кое ни напива по-бързо – бирата или виното? А също и коя напитка ни кара да страдаме повече по време на пост-алкохолното състояние, познато като „махмурлук“?

Плюсове и минуси на БИРАТА

Бирата е една от най-консумираните напитки на планетата. Приема се за слабо алкохолно питие, което замества силните концентрати, особен...

Изследователят Мак Мичъл и неговата група от Югозападния медицински център в Тексаския университет решили да извършат кратко изследване. Група от 15 мъже пиели различни напитки в определени дни – в някои дни вино, а в други бира. Телесното тегло на участниците в експеримента било приблизително равно и те били помолени да пият с еднакво темпо в продължение на 20 минути. Оказало се, че алкохолът от виното навлиза по-бързо в кръвта. Концентрацията му достигала своя връх 54 минути след започване на консумацията. Бирата давала най-високото отчитане на алкохол в кръвта 62 минути след началото. Така било установено, че чаша вино ще опияни човек по-бързо от халба бира. Любопитно е, че засега изследователите се затрудняват да кажат коя напитка дава по-лош махмурлук. Така, че виното и бирата са горе-долу на едно и също ниво по въпроса колко тежък ще бъде утрешният ден.

Бирата или виното ни карат да пълнеем? Вероятно всеки е забелязал големичкото „бирено шкембе“ при някой от своите познати или роднини от мъжки пол. В интерес на истината, трупането на мазнини на това място също може да бъде провокирано и от редовното прекомерно пиене на вино. Проблемът е, че алкохолът, в която и напитка да се намира, е много калоричен. Така например, една халба бира (около 0,5 литра) съдържа приблизително 180 калории, което е двойно повече, отколкото в стандартна чаша вино - достатъчно за 7-10 години редовно пиене на бира да се получи неприятният „бирен корем“. С други думи, главното са допълнителните калории при прекалено пиене. Ала има и добра новина: в продължение на 10 седмици редовно, но умерено пиене на вино или бира изследваните участници в различни проучвания не наддават на тегло. Така че, ако пиете умерено, то прекомерното трупане на мазнини по нежелани участъци от тялото не ви заплашва.

Кое е полезно или по-вредно за здравето – бирата или виното? В червеното вино има повече полифеноли в сравнение с бирата и бялото вино. Това са вещества, които ограничават възпалителните процеси и унищожават токсините в организма. Именно заради полифенолите червеното вино е по-полезно от бирата – но, все пак, то си остава алкохол. Затова изводът е: пийте, каквото ви харесва, но главното е да помните, че всичко трябва да е с мярка, и да не излизате от разумните граници!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com