Кое е най-отровното животно в света?

10372
Кое е най-отровното животно в света?

В края на 19 век по плажовете на австралийската провинция Куинсланд хората започнали масово да умират.

Най-много страдали децата. Смъртта настъпвала моментално, а пристигналите лекари само вдигали рамене: внезапен сърдечен пристъп. Никой не можел да разбере какво се случва и кой тероризира летовниците по плажовете. Плъзнали всякакви слухове за невидим убиец и го нарекли „морска оса". Аборигени от племето ируканджи били сигурни, че смъртта се предизвиква от демон, причиняващ непоносима болка на хората. Учените след няколко проучвания просто вдигнали рамене: нито един от местните морски обитатели не притежавал толкова силна отрова. Случаите така и останали загадка.

Но след време в едно австралийско лято – през януари 1955 г., 5-петгодишно момченце си играело в плитката вода на плаж в Куинсланд. Изведнъж то се свлякло, без да издаде звук. Родителите веднага изтичали при сина си и изпаднали в ужас - детето било мъртво.

Топ 5 животни, които изглеждат наистина сладки, но не се сприятелявайте с тях

Щом научил за трагедията, австралийският лекар и биолог Хюго Флекър наредил на спасителите да хвърлят мрежи и да извадят от водата всички живи същества, които се оказали в близост до брега. Сред скариди, риби и водорасли Флекър внезапно открил за себе си и за научния свят виновника за този и всички предишни мистериозни смъртни случаи. „Невидимият убиец“ и „демонът на ируканджите“ се оказала неизвестна досега медуза.

Ученият причислил образеца към класа кубомедузи (лат. Cubozoa). Основната разлика между тези медузи и техните роднини е в структурата на купола: в открития екземпляр той имал кубична форма, като от ъглите на „куба" висят малки снопчета пипала. В лабораторията Флекър поставил медузата в аквариум и разбрал, че е напълно прозрачна; успял да я види отново само под светлината на ултравиолетова лампа. Така се оказало, че местните хора били прави за едно: убиецът наистина бил невидим.

Учените изброяват около 30 хиляди вида медузи общо; ала Cubozoa са най-отровните и най-необичайните. В тази група има около 20 вида. Убийствената „морска оса“ принадлежи на вида Хиронекс (лат. Chironex fleckeri) – други пък я нарекли „Ръката на смъртта".

Ще познаете ли кое е най-бързото животно на Земята?

Било установено нещо странно: кубомедузите по някаква причина се опитват да плуват далеч от водорасли, скали и предмети, оцветени в червено. Когато учените стигнали до това забележително откритие, те предположили, че червени мрежи около плажовете ще помогнат на хората да бъдат защитени от заплахата.

За разлика от обикновените медузи, които се носят спокойно из океана, кубомедузите са невероятно подвижни. Те притежават 60 дълги пипала, образуващи „отровна мрежа“ с дължина до четири метра и половина. При контакт с жертвата , било то риба или случаен човек, многобройни жилещи клетки – нематоцити, се прилепват към тялото й.

Това е най-отровното същество в света. По сила на отровата може да й съперничи само синопръстенният октопод. Отровата на кубомедузата е вид биологичен коктейл, капка от който лесно убива 60 възрастни мъже. Ако след опарването човек не умре веднага, така или иначе, той си остава обречен. Приблизително 0.04 милиграма на 1 кг телесно тегло е смъртоносна доза за възрастен.

Най-различни медузи живеят в тропически и субтропични морета и океани – но „морската оса“ обитава само крайбрежните води на Северна Австралия и на Югоизточна Азия. На плажовете в Куинсланд можете да видите знаци, предупреждаващи за възможно присъствие на кубомедузи във водата от октомври до март. Пространствата на интернет са пълни със снимки на плувци в неопренови костюми като защита от пипалата на кубомедуза. Когато нейните пипала докоснат найлонова тъкан, те не я възприемат като жива и нематоцитите просто не се задействат. Затова вместо скъпия неопрен плажуващите се изхитряват да нахлузят два обикновени дамски чорапогащника по 10 долара (единият се приспособява за горната част на тялото) и се цамбуркат необезпокоявани в крайбрежните води.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com