Кое е най-силното кафе?

14930
Кое е най-силното кафе?
Снимка: iStock

Имали ли сте някога един от онези дни, когато обикновена чаша кафе просто не ви помага кой знае колко за ободряване? Ако сте свикнали да пиете кафе всеки ден, може постепенно да изградите толерантност към кофеина и да почувствате, че ефектите му вече не са достатъчно силни, един вид: не са това, което бяха.

Някои кафета на пазара имат по-високо съдържание на кофеин от обикновеното кафе и ви дават допълнителната енергия, от която се нуждаете в ежедневието си.

Защо има по-силни и по-слаби кафета?

Кофеинът присъства органично в кафеените зърна и действа като естествена защита на кафеените плодове срещу вредители. Тъй като съдържанието на кофеин в определено кафе зависи от растителния сорт, региона и почвата, реномираните брандове смесват сортове с най-високи нива на кофеин, вместо да го добавят изкуствено. Повечето от тези марки в своите смеси слагат повече зърна „робуста“, които съдържат два пъти повече кофеин от обикновената „арабика“. Тъй като кофеинът има горчив вкус, зърната арабика се считат за по-меки, по-вкусни и с по-високо качество. Ето защо силните кафета са изправени пред предизвикателството как да направят смесите си не само мощни, но меки и приятни за пиене.

Силното кафе: вкус срещу кофеин!

Преди да говорим за най-силните кафета в света, трябва да изясним тяхното дефиниране и каква е разликата по отношение на вкуса и съдържанието на кофеин. Хората често наричат ​​кафето „силно“ заради горчивия вкус. Това може да бъде объркващо. Въпреки че тъмно изпеченото кафе има горчив и силен вкус, то всъщност съдържа по-малко кофеин от светло изпеченото. Това е така, защото колкото по-дълго печете зърната, толкова повече от естествения им кофеин се губи по време на процеса. Вторият проблем е, че нискокачествените зърна често се пекат до тъмно и почти черно, за да се скрие по-лошият им вкус.

Учените са определили колко точно чаши кафе трябва да пиете на ден

За да се разграничат от евтините марки тъмно печени кафета, по-силните марки подчертават изключително мекия вкус на своите смеси. Затова, когато говорим за силата на кафето, имаме предвид съдържанието на кофеин в конкретната смес, а не вкуса.

Как да мелим или варим по-силно кафе?

Сигурно си мислите: ако искам да направя по-силно кафе, ще използвам повече, нали? Това обаче не е добра идея. Всеки метод на приготвяне изисква специфично смилане и количество за приготвяне на кафе с добър вкус. Манипулирането чрез използване на по-фино смилане или повече кафе ще увеличи съдържанието на кофеин, но също така ще направи вкуса на кафето небалансиран и неприятен.

Днес на пазара има много марки кафе, които се състезават за титлата „най-силно“. Макар повечето да твърдят, че са най-силните, винаги гледайте съдържанието на кофеин на чаша, когато търсите най-силната и интензивна смес. Помислете за вкуса на кафето, освен за нивото на кофеин. Така ще получите смес с мек и балансиран вкус, а не с остър и горчив.

Кое е най-доброто сутрешно кафе за събуждане?

Ако се ръководите от количеството кофеин, когато търсите най-силното кафе в света, възниква решаващ въпрос: а такова кафе безопасно ли е за пиене? Някои от тези кафета съдържат над 1000 милиграма кофеин на чаша. Затова от само себе си се разбира, че те не са за хора със слаби сърца; може да ги опитате само, ако сте истински кофеинов ветеран.

За сравнение: обикновеното кафе съдържа около 100 мг кофеин на чаша, а 400 мг се считат за безопасно количество за консумация НА ДЕН за здрав зрял човек.

Един добър съвет: не се гмуркайте в големите чаши! Първо изпробвайте поносимостта си с по-малки дози, за да видите как реагира организмът ви.

Въпреки че е малко вероятно допълнителният кофеин да ви убие, може да изпитате неблагоприятни ефекти като тревожност, задух, нервност, сърцебиене и тежки нарушения на съня. Така че: внимавайте с кафето!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com