Кое сирене е най-полезно - овче, краве или козе?

36179
Кое сирене е най-полезно - овче, краве или козе?
Снимка: iStock/Guliver

По принцип всеки вид сирене има своите предимства и допринася за обогатяване на организма с разнообразни хранителни вещества.

Ето какво разказва д-р Дурвал Рибаш Фильо.

Сиренето съдържа всички необходими аминокиселини, за да функционира организмът ни правилно. То е важен източник на калций, основен елемент за здрави кости и зъби. Консумацията на сирене има положителен ефект и в борбата с остеопорозата и други заболявания на костите. Плюс всичко друго, усвояването на калция се благоприятства от белтъчините, които то съдържа.

Сиренето не само укрепва зъбите благодарение на голямото количество калций; то също така намалява бактериалната плака, стимулира образуването на слюнка и поддържа устата чиста по естествен начин.

В него се съдържат големи количества фолиева киселина; това го прави препоръчителна храна по време на бременност. Благоприятства производството на кърма при бременни жени. Облекчава проявите на предменструалния синдром.

То е много богато на белтъчини, които спомагат изграждането и възстановяването на телесната маса. Поради това е перфектната храна за спортисти и за хора, които искат да наддадат на тегло, но по здравословен начин.

По колко сирене може да се яде на ден - всеки трябва да знае това

Всеки вид мляко, от което се произвежда сирене, има своите предимства. Кравето мляко е с по-ниско съдържание на мазнини, макар разликата да не е голяма. Неговите белтъчини са по-трудно смилаеми. Съдържанието му на лактоза е по-голямо. Чувствителна е разликата в съдържанието на селен – този елемент е 3 пъти повече в козето мляко. Затова пък кравето съдържа много повече фолиева киселина и витамин В12.

Овчето мляко е най-хранително от трите вида. Но как да различим овчето сирене от козето?

Нека започнем с хранителната разлика: те се различават по въглехидрати, мазнини, белтъчини, минерали и витамини. Овчето сирене е с по-високо съдържание на протеини и мазнини от козето. Неговите мастни молекули са доста малки, затова е по-лесно смилаемо от козето.

Козето мляко е с ниска степен на казеин - млечен протеин, който коагулира, затова от него се прави много ситна, мека извара, която лесно се рони. Неузрялото козе сирене обикновено е меко и лесно за намазване; то съдържа висока степен на витамин А, което го прави малко по-бяло.

Как се прави бяло саламурено сирене - оригинална рецепта за истински вкус

Каква е разликата във вкуса?

Вкусът на кравето сирене, най-общо казано, е неутрален. Овчето сирене обикновено има наситен орехов вкус и е кремообразно. Козето сирене, от друга страна също е кремообразно, но не до такава степен, както овчето. То е сравнително по-кисело от него.

Овче сирене

Овчето мляко е твърде често използвано за производство на сирена от кашкавален тип. Прясното овче сирене е меко, кремообразно и се маже лесно. 

Синьото овче сирене има уникален аромат и вкус. Преминава през дълъг процес на стареене, когато синята плесен му придава цвета. Отличен пример е френският „рокфор“. Твърдото овче сирене е ронливо. Обработката му включва втвърдяване и това допринася за неговата крехкост. 

Козе сирене

Мекото и полумеко козе сирене е кремообразно. Синьото козе сирене е изпъстрено със синя плесен. 

Твърдото, полутвърдото и твърдото козе сирене са идеални за настъргване и нарязване. 

Прясното „шевре“ е, може би, най-разпространеното козе сирене. Отлежава няколко дни, превъзходно е за намазване върху филия.

Bûcheron отнема около 35 до 70 дни, за да узрее. Докато е младо, има тебеширена текстура, която омеква на стайна температура. Bûcheron се предлага покрито със слой бяла кора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com