Кога е най-доброто време за слънчеви бани и как да го направите правилно: 7 правила, които ще ви предпазят от изгаряния

896
Кога е най-доброто време за слънчеви бани и как да го направите правилно: 7 правила, които ще ви предпазят от изгаряния
Снимка: iStock/Guliver

Може ли да го почувствате? Съвсем близо е - дългоочакваното лято! Сега трябва да започнете да подготвяте кожата си за активно слънце, а след това на плажа ще бъдете просто богиня!

Казваме ви кога да правите слънчеви бани, как да правите слънчеви бани и какво друго трябва да направите, за да се предпазите от разрушителното въздействие на ултравиолетовото лъчение и да постигнете перфектния златист загар.

Каквото и да казва някой, тенът кара момичетата да изглеждат по-свежи и секси. Освен това прикрива дребните несъвършенства по кожата, правейки я да изглежда идеално гладка, просто искате да я докоснете! Но...само ако нямаше изгаряния и техните вечни спътници - червени петна и спукани мехури.

В кои случаи НЕ БИВА да се излагаме на пряка слънчева светлина

Подходящото време за тен

Тези, които имат тънка, бледа кожа, трябва да правят слънчеви бани само сутрин от 7 до 10 часа или вечер след 17 часа.

От 10 до 17 часа е опасно да бъдете под палещите лъчи на слънцето: има висок риск от изгаряне. Той се увеличава още повече, ако сте близо до вода, която се превръща в своеобразна „леща“, отразява лъчите и засилва въздействието им.

В средата на деня, особено между 12 и 15 часа, стойте на закрито или се скрийте под чадър.

За първи път правете слънчеви бани за не повече от 20 минути, а ако сте „Снежанка“, тогава са достатъчни десет. След това постепенно увеличете времето си на слънце до 1 час.

Правила за перфектен тен

1. Оставете кожата си да свикне със слънцето. Ако приложите интензивни лъчи още в самото начало, производството на клетки, произвеждащи меланин, ще се увеличи систематично, което означава, че шансът ви да се зачервите ще бъде много голям.

3 домашни средства за облекчаване на слънчевите изгаряния

2. Нанесете SPF. Вашият първи SPF крем трябва да е с индекс 50 – максимална защита. Можете постепенно да намалите индекса до 30-20, но само ако нямате кожни проблеми като розацея - тогава трябва да имате SPF 50 на лицето си през цялото лято.

Не забравяйте да нанесете отново крема, след като сте поплували.

3. Ексфолирайте предварително. Преди да отидете на море, река или селска къща, отидете на козметик: той ще премахне мъртвите кожни клетки от епидермиса и тогава тенът ще лежи по-равномерно върху кожата.

Можете да изтъркате кожата сами у дома, но в този случай внимателно изберете продуктите и не се отклонявайте от правилата на процедурата, посочени в инструкциите. И не използвайте пилинг с киселини в състава непосредствено преди почивката: те повишават чувствителността към слънчева светлина.

4. Омекотете и овлажнете кожата си: редовно я глезете с кремове и тогава тя няма да изглежда суха и дехидратирана, сякаш извличате захарна тръстика в плантация, а тенът ви ще ви радва по-дълго.

5. Нанесете върху кожата си продукти за след слънце. Всеки път, когато се връщате у дома или в хотел от плажа, вземете бурканче крем за след слънце: такива продукти успокояват раздразнената кожа и задействат процесите на регенерация. Можете да използвате крем с пантенол, алое и масло от ший.

6. Вземете морковите като свой помощник. За да почернеете по-бързо и цветът да стане по-интензивен, изпийте коктейл от прясно изцеден сок от моркови със сметана. Сокът съдържа бета-каротин, който подсилва тена, а сметаната е необходима, за да се усвои по-добре. Просто не се увличайте: излишъкът от това вещество може да доведе до оранжево оцветяване на кожата и пожълтяване на бялото на очите: това се нарича „каротинова жълтеница“.

7. Носете със себе си бутилка вода и пийте често: така ще се предпазите от дехидратация.

8. Правете слънчеви бани половин-един час след хранене и в никакъв случай на празен стомах.

Сега знаете кое време е най-добре да правите слънчеви бани и как да го направите правилно. Не пропускайте тази възможност.

източник: https://www.wday.ru/krasota-zdorovie/beauty-gid/v-kakoe-vremya-luchshe-zagorat-i-kak-pravilno-eto-delat-7-pravil-kotorye-sdelayut-vas-mulatkoi-i-spasut-ot-ozhogov/

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви груби грешки се допускат при сушене на кайсии

Само с 13 кораба побеждава повече от 130 - кой адмирал прави това?

Вместо кифла и кафе: 3 здравословни закуски

Без тичане и още 9 правила как да охладите домашния си любимец в жегата

Как да изберете аромат, който да отговаря на вашата личност?

Какви грешки се допускат при бране на билки

Как се пише правилно: ауспух или аспух?

Не носете пръстени на тези пръсти, за да сте здрави

Кой е най-добрият заместител на бакпулвера?

След като навършите 50 години, по-добре не яжте тези меса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com