Кога се пише главна буква и кога малка?

18308
Кога се пише главна буква и кога малка?
Снимка: iStock

Спомняте ли си последния път, в който видяхте стенен календар? Правилно ли бяха написани месеците върху него, или подобно на стотици други те стояха там, гордо и погрешно с главни букви? Всъщност имената на месеците се пишат с малка буква и това е една от най-често допусканите грешки в българския език по отношение на употребата на главни и малки букви. Въпросът кога се пише главна буква на пръв поглед изглежда лесен, но дали е така?

Честите грешки ясно и красноречиво сочат, че отговорът, че имената се пишат с главна буква далеч не е точен и не е достатъчен, за да сме сигурни, че владеем правилата. Вероятно погрешното изписване на месеците с главна буква в родния език е следствие на влиянието на английския език, в който правилното изписване е именно с главна буква, но това съвсем не е оправдание да грешим. Вижте правилата – кога се пише главна буква и кога следва да е малка, обяснени по възможно най-простичък и разбираем начин, така че повече да не допускате грешки или поне да ги минимизирате до минимум.

Най-досадните правописни грешки в българския език

Кога се пише главна буква?

  • Най-първото и лесно за асимилиране правило гласи, че с главна буква се пишат собствените имена – на хора, на животни, на държави, на институции, на населени места, исторически събития, литературни герои, богове, празници, астрономически, географски и културни обекти. С главна буква се пишат и псевдонимите, тъй като те са добили статут на собствени имена. Дълъг списък, нали? Всъщност това улеснява нещата и трябва да запомните само изключенията – имената на религиите, на езиците, на националностите и на направленията и стиловете в изкуството, на дните от седмицатаи месеците се пишат не с главна, а с малка буква. Може да звучи странно, но български език също се пише с малко б,  както и християнство. Тези две думи също са сред най-често грешените у нас, а правилото важи и за имената на всички езици и религии.
  • Ако собственото име съдържа и друго собствено име, то двете се пишат с главни букви. Горни Дъбник, Западна Горнотракийска низина Като дадохме Западна Горнотракийска низина като пример, обърнете внимание, че другите думи, влизащи към собственото име, остават с малка буква. Други примери са Източна Стара планина, Златни пясъци и т.н.
  • С главна буква се пише първата дума на сложни названия на исторически събития – Априлско въстание например.
  • Главна буква се употребява и при прилагателните имена с наставка –ов за притежание. Вазов роман – романът на Вазов – прилагателно с наставка ов, сочещо притежание – главна буква
  • Обърнете внимание, че ако обаче наставката е –ски, то не се използва главна буква, а малка – байганьовски манталитет. Нарицателни съществителни, образувани от имената на реални личности, литературни герои и други, също е правилно да се изписват с малка буква. Той е голям донжуан.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Сред най-често допусканите грешки – употреба на главна буква, когато следва да е малка, се среща при: месеците, както вече казахме, дните от седмицата, посоките на света, длъжности, титли, професии, научни степени. Правилното изписване на всички тях е с малка буква. В редица чужди езици се изписват с главна буква, което поражда погрешното изписване у нас на български език особено сред по-младите, които масово владеят английски език например. Изключение при изписване на длъжности е официалната кореспонденция, в която при обръщение следва да се използва главна буква: Уважаеми, г-н Министър.

Интересен момент е, че е възможна употребата и на главна буква, и на малка да се окажат правилни за една и съща дума в зависимост от контекста. Например да разгледаме думата „слънце“. Ако кажем: „Ще изгрее слънце и на твоята улица“ се използва малка буква, но ако кажем: „Небесното тяло, което… е Слънцето.“, то тогава правилна е употребата на главна буква. Бъдете внимателни именно по отношение на подобна употреба на малка и голяма буква, тъй като грешките са често допускани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com