Кога си сменят зъбите кучетата?

6759
Кога си сменят зъбите кучетата?
Снимка: iSock

Най-добрият приятел на човека, четириногият верен другар, който е сред първите опитомени от хората животински видове – кучето, се е превърнал от помощник за лов и теглене на шейните в снега в пълноправен член на семейството, за чието здраве се полагат системни грижи. Като част от общото здраве и самочувствие на лаещия ни приятел и фактор, от които зависи цялостното състояние на кучето, денталното здраве се отличава с особено внимание, което получава от ветеринарните лекари – миене на зъбите, почистване на зъбен камък, вадене на зъби, лекуване на възпалителни процеси и прочие.

Да, може да звучи странно, но кучето ви се нуждае от дентални прегледи, диагностика и лечение не по-малко отколкото от ваксини например. Това важи с особена сила, ако говорим за проблем с постоянните зъбки. Но как да разберем, че четириногият ни приятел е сменил млечните си зъбки и нуждаещите се от дентална грижа са именно постоянните? Кога си сменят зъбите кучетата и как да облекчим дискомфорта и болката на палето, които съпътстват смяната на зъбите?

Ако знаете кога си сменят зъбите кучетата и кога израстват постоянните, ще може да вземете своевременни мерки при дентални  заболявания на постоянните зъби на вашето куче, както и няма да се тревожите от промени в поведението и характера на палето, бидейки наясно, че те са нормални и очаквани по време на смяна на зъбите. Ще съумеете и да се подготвите за тази смяна по пълноценно с предмети за гризане и чесане на венците, медикаменти и мека храна п препоръка на вашия ветеринарен лекар.

Най-опасните кучета за отглеждане

Кога си сменят зъбите кучетата и как да разпознаем, че смяната е започнала?

Кроткото и послушно до вчера кученце изведнъж гризе ръката, обувките и мебелите в дома ви? Проверихте ли дали не сменя зъбките си? Ето как да разпознаете, че кучето ви си сменя зъбите:

  • Хапането и гризането на предмети съпътстват тази смяна, което прави осигуряването на играчки и чесала за венците на кучето, за да не се сбогувате с мебелите, пръстите и обувките си, крайно необходимо.
  • Имайте предвид, че вероятно няма да откриете паднали по земята зъбки, когато кучето ви сменя своите млечни такива. Често палетата ги поглъщат заедно с храната, като това се счита за безопасно и безвредно. Тоест не очаквайте по подобен начин да отгатнете кога кучето ви си сменя зъбите. Не очаквайте да видите и кървене – то е или толкова леко, че е незабележимо, или изобщо не се случва.
  • Възможно е да се наблюдават отказ от храна, болка, разкриваща се чрез поведението на кучето, безпокойство и други промени в характера и поведението му, които да ви алармират, че нещо се случва.

Кога си сменят зъбите кучетата – на каква възраст, за да се подготвим максимално добре за този нелек период от развитието на новия четирикрак член на семейството ни? След като сладкият пухкав любимец навърши 3 месеца – 12 седмици, може да очаквате смяната на зъбките му да започне. Млечните неусетно, бавно и постепенно ще изпадат, а на тяхно място ще изникнат постоянните. Този процес продължава около цели 3 месеца и едва когато навърши 6 месечна възраст, може да сме почти убедени, че зъбите в устата на кучето са постоянните.

Как да различим млечните от постоянните зъбки при кучетата?

Подобно на човешките бебета, палетата първо се сдобиват с млечни зъбки, наричани още първични. Ще ги познаете по това, че са първите зъбки на вашето куче, които започват да растат на около 3-седмична възраст. До шестата седмица от живота на кучето, те са пораснали изцяло.

Ако сте прибрали страдалче от улицата и нямате представа за възрастта му и не притежавате опит да я определите макар приблизително, както и кои по ред са зъбките, които така упорито показва иззад сладката си муцунка, може да се опитате да отгатнете по формата на зъбите. Млечните зъби са остри, поради което понякога се наричат и игловидни.

Може да се опитате да разберете и дали зъбите на вашето куче са млечните, или са постоянните и по техния брой – кучетата имат 28 млечни зъба, а цели 42 постоянни.

Как да си изберем най-доброто куче?

Друг начин да разпознаете постоянни от млечни зъбки е като проверите кои са пораснали първи – при млечните зъбки първи поникват резците и кучешките зъби, а кътници не поникват изобщо. Първите кътници, с които кучето ви може да прави бели в дома ви, са постоянните. Те са и единствените.

За какво да внимавате по време на смяна на зъбките?

Следете кучето за проява на по-значителен дискомфорт, болка и пълен отказ от храна и се консултирайте с лекар, ако проблемът продължава по-дълго от ден или имате притеснения. Някои породи, особено по-малките породи и тези с къс нос, имат склонност да задържат част от млечните си зъби, което може да доведе до по-късни проблеми, свързани с денталното здраве на кучето, неправилна оклузия, лоша захапка.

Храната може да попадне в капан между ретинираните млечни зъби, постоянните зъби и венците, което да доведе до заболяване на зъбоподдържащия апарат – парадонтоза и всички следващи от нея проблеми. Ето защо не следва сами да се опитвате да гадаете какво се случва  с денталното здраве на кучето ви и дали зъбките, които ви показва, са млечни или постоянни, а е важно да го водите и на прегледи с цел ранна диагностика и възможност за по-ефективно лечение.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...